tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.4.2014 08:06:02

Kayısılar dondan etkilendi

Kahramanmaraş’ın Elbistan çevresinde 29 Mart’ı 30 Mart’a bağlayan gece sıcaklıklar sıfırın altına düştü. Sert rüzgarlar tüm bölgeyi etkisi altına aldı ve yüksek kesimlerde sıcaklığı eksi 12 dereceye kadar düşmesi nedeniyle erken açan kayısı ağaçlarını don vurdu. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, son yılların en şanssız dönemini geçirdiklerini söyledi. Kayısı ağaçlarının erken çiçek açtığını; 20 Mart yerine en erken 15 Nisan’da çiçek açmasının gerektiğini söyleyen Bulut, bu erken çiçeklenme yüzünden don olayından büyük zarar gördüklerini belirtti. Bembeyaz çiçeklerle kaplı ağaçlarda hiç çiçek kalmadığına değinen Bulut, “Elbistan’da 1 milyon 200 bin kök kayısı ağacı mevcut. Bunun maddi geliri bizim hesaplamalarımıza göre 40-50 bin ton yaş meyve, 10 bin ton kuru meyveye tekabül eder. Bu rekoltenin ekonomik değeri de 40 milyon TL’yi bulduğu için üreticimizin zararı büyük” şeklinde konuştu. Bulut’un yaptığı açıklamaya göre kayısı ağaçlarında yüzde 100 oranında zarar var. Tek teselli ise sigortalı olan üreticilerin TARSİM’e başvurarak hasar tespiti yaptırması ve zararlarını karşılaması. Geçen sene Malatya’da sigorta konusunda özel bir uygulama yapıldığına değinen Bulut, “Orada dekar başı ya da ağaç başı gibi bir yardım alındı. Bu sene Malatya’da da çok büyük zarar var. Orada da yüzde 80 gibi bir hasar oluştu. Orada bu yıl da özel bir uygulama olursa biz de Elbistan’ı dahil etmeye çalışacağız. Ama özel bir uygulama olmazsa bu zarardan çok bir faydamız olmayacak. Sigorta yaptıranlar raporlarına göre parasını alacak. Sigorta yaptırmayan üreticimiz maalesef mağdur olacak” dedi.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.