tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.3.2014 10:23:39

“Kinoa” keşfedilmeyi bekliyor

Son yıllarda ABD’de ve Avrupa ülkelerinde adı sıkça duyulmaya başlanan kinoa bitkisi, Türkiye’de yeni yeni tanınıyor. Tarihi 5 bin yıl önceye dayandırılan ve ilk olarak İnka uygarlığı tarafından tarımsal ürün olarak yetiştirildiği tahmin edilen kinoa, günümüzde de ağırlıklı olarak Arjantin, Peru gibi Güney Amerika ülkelerinde de sıklıkla yetiştiriliyor. ABD’de NASA yemeği olarak tanınan kinoa, zengin protein içeriğine sahip olması sebebiyle astronotların beslenmesinde kullanılıyor. Aynı zamanda tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E, ve K vitaminlerini de içeren kinoanın lif oranı da çok yüksek. Kinoa taneleri yüksek oranda demir, kalsiyum, protein, magnezyum ve çinko içeriyor. İnsan beslenmesi açısından ideale yakın protein barındıran kinoanın tadı da oldukça lezzetli. Bulgur taneleri kıvamında bir ürün olması nedeniyle kinoa Türk mutfağına da oldukça uygun bir ürün. Üretimi çok az olduğu için çok değerli bir ürün olan kinoa, üreticiler için oldukça karlı bir fırsat sunuyor. Gübre ve su probleminin olmaması, her türlü toprağa uyum sağlaması ve makineli tarıma uygun olması da kinoayı çekici bir ürün haline getiriyor. Uluslararası Tarım Örgütü (FAO) iklimi müsait bölgelerde üreticileri bu ürüne yönelmeleri konusunda tavsiyede bulunuyor. Birleşmiş Milletler de bu amaçla geçen yılı “Dünya Kinoa Yılı” ilan etti. Kinoanın Türkiye’deki durumuna bakacak olursak, ithalatı ilk olarak dört yıl önce yapılmış. Ambalajlı ürün olarak marketlerde yerini alan kinoa, önemli restoran zincirleri ile beş yıldızlı otellerin dünya mutfakları yemeklerinde de bulunuyor. Adana’da bir üretici de 2 yıl önce 5 dekarlık arazisine deneme amaçlı olarak kinoa ekimi yapmış. Denemenin başarılı olması ve iyi sonuç alması nedeniyle 5 dekarlık ekim alanını 100 dekara çıkarmayı düşünüyor.  Kinoanın Türkiye’de de yetiştirilebileceğini herkese gösterdiklerini söyleyen üretici, geliştirdikleri tohumları Antalya, Mersin, Zonguldak, Konya, Kırşehir, Yozgat ve Niğde’deki üreticilere verdiklerini belirtti. Dekar başına 500-700 kg ürün elde ettiklerinin altını çizen üretici, özellikle buğday yetiştiricilerine kinoayı tavsiye ediyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.