tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.3.2014 08:14:17

Mart yağmurları kurtarıcı oldu

Türkiye’nin 2013 yılını yağışsız geçirmesi ve tarım alanlarıyla barajların yeterince yağış alamaması, tarımda kuraklık sorununu da beraberinde getirmişti. Fakat Mart yağmurları can suyu gibi yetişti. Üreticiler, iyi bir rekolte için yağmurların devam etmesini bekliyor. 2013-2014 tarımsal üretim döneminde hem yağışların düşük olması hem de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bazı illerde tarımsal kuraklık kendini gösterirken, mart yağmurlarıyla birlikte hububat ekim alanlarında umutlar yeniden yeşerdi. Başakların tam oluştuğu ve olgunlaştığı nisan ve mayıs aylarındaki yağışlar da hayati öneme sahip. Eğer mevsim normallerindeki yağışlar gerçekleşmezse, ciddi rekolte kayıpları yaşanabilir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) başkanı Şemsi Bayraktar, hububat ekiminin yapıldığı tarım alanlarında beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle yer yer tohumlarda çıkış olmadığını, çürümelerin oluştuğunu, çıkışların zayıf kaldığını ve çıkışı gerçekleşen bazı alanlarda da yağış yetersizliği nedeniyle kurumaların yaşandığını söyledi. 27 ilde kuraklık sebebiyle rekolte kaybı beklendiğini söyleyen Bayraktar, önümüzdeki aylarda yağışların mevsim normallerinde seyretmesi durumunda bile buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 14,3 oranında azalarak 18.9 milyon tona inmesinin tahmin edildiğini belirtti. Mart ayının ilk yarısında ülke genelinde gerçekleşen yağışların üreticiler için kurtarıcı nitelikte olduğunun altını çizen Bayraktar şunları söyledi: “Bu süreçte yağışların beklenen zamanda ve düzenli şekilde yapması, elimi yapılan ürünlerin gelişimi, ekimi yapılacak olan endüstri bitkileri, yağlı tohumlar ve daha birçok ürün için toprağın suya doyması bakımından oldukça faydalı. Özellikle buğday, arpa, kırmızı mercimek ve ekimi yapılan yem bitkilerinin gelişimi için son yağışlar oldukça önemli. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tahminleri doğrultusunda beklenen yağışların önümüzdeki günlerde devam etmesi halinde rekolte açısından umutlu konuşmak mümkün.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.