tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.2.2014 07:06:54

İşler şimdilik yolunda

BM ve FAO tehlikeye işaret etse de Aydın'da tarımsal sulamada kullanılan barajlardaki doluluk oranı yeterli. Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Aydın'ın yeterli yağış alamaması ve yaşanan kuraklıkla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, tarımsal sulama amacıyla kullanılan barajlardaki doluluk oranının yeterli olduğunu belirtti. Kocabaş, Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, Kemer Barajı'nın yüzde 55, Çine Barajı'nın yüzde 46, İkizdere Barajı'nın yüzde 57, Adıgüzel Barajı'nın  yüzde 65 doluluk oranına sahip olduğunu açıkladı. Türkiye'deki tarımsal sulamanın yüzde 80'inin yağışlara bağlı olduğuna işaret eden Kocabaş, şunları kaydetti: "Bizim için önemli olan barajlardaki doluluk oranları. Önümüzde mayıs ayına kadar bir yağış dönemi daha olacağını da düşünürsek, bu yıl için tarımsal sulamada sorun olmayacak. Ancak biz yine de kuraklıkla ilgili çalışmalar yapılmasından yanayız. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçen yıl 2013-2017 tarımsal kuraklıkla mücadele stratejisi ve eylem planı hazırlamış ve uygulamaya koymuştur. Bu plana göre Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kuruluna bağlı olarak da tarımsal kuraklık il kriz merkezleri oluşturulmuştur. Bu merkezin çalışmalarını yakından takip ediyoruz." Birleşmiş Milletler ve Gıda ve Tarım Örgütü, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasında, gelecekte şimdikinden iki kat daha sık kuraklık yaşanacağı konusunda uyarılarda bulunurken, böylesi bir durumun oluşması halinde ürün kayıpları, hastalık, zararlılarda artış, kalite kaybı ve güvenilir gıda temininde sorunlar yaşanacağı uyarısında bulunuyor. Türkiye'de, tarımsal üretimin yüzde 80'i yağışlara bağlı. 24 milyon hektar ekilebilir arazinin 19 milyon hektarında kuru tarım, 5 milyon hektarında sulu tarım yapılıyor. BM ve FAO tehlikeye işaret etse de işler şimdilik yolunda.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.