tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.12.2013 07:55:07

Teşvikler, mısırı cazip bir ürün haline getiriyor. Karaman'da geçen yıllarda 50 bin dekar civarında olan yemlik mısır ekim alanı, verilen teşviklerle 200 bin dekarı geçti. Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Mısır, yem üreticilerinin en önemli maddesi. Ne yazık ki şimdiye kadar ülkemizde yeteri kadar mısır üretimi olmadığı için ihtiyaç olan yemlik mısır ithal edilmiş. Milyonlarca dolarımız dışarıya gitmiş" diyor. Muğlu, Türkiye'nin tahıl üretiminde önemli payı olan Karaman'da mısır üretiminin de yaygınlaşmaya başladığını belirterek, yemlik mısırın hayvancılık açısından önemine işaret ediyor: "Mısır, yem üreticilerinin en önemli maddesi. Ne yazık ki şimdiye kadar ülkemizde yeteri kadar mısır üretimi olmadığı için ihtiyaç olan yemlik mısır ithal edilmiş. Milyonlarca dolarımız dışarıya gitmiş." Son yıllarda tarım politikalarındaki değişiklikler ve teşviklerle Türkiye'nin birçok bölgesinde mısır üretiminde önemli artışın gözlendiğini belirten Muğlu, 5-6 yıl önce Karaman'da mısır ekim alanının 50 bin dekarken 2013 yılında bu rakamın 200 bin dekarı geçtiğini, rekoltenin de 220 bin ton civarında olduğunu kaydetti. Bu artışın yemlik mısırın tahıllara göre daha kazançlı bir ürün olmasından kaynaklandığını ve tahıldan umduğunu bulamayan çiftçinin, yemlik mısır üretmeye başladığını dile getiren Muğlu, mısırda diğer tahıl ürünlerine göre daha fazla verim olduğunu ve bu verimin, tarlanın durumuna göre dönümde 3 tona kadar çıkabileceğini anlattı. Muğlu, mısır üretiminde en büyük riskin üründeki nem oranı olduğuna dikkati çekerek, "Mısırı uygun nem oranında depolamak çok önemli. Karaman'da nem oranı fazla. Bunun için kurutma tesisleri lazım. Bu ihtiyacı görerek, Ziraat Odası olarak girişimlerde bulunduk. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) nezdinde girişimlerimiz oldu. Ofis tarafından saatte 50 ton kapasiteli bir tesis kuruldu. Şimdi çalışıyor. Bu tesisin kurulmasına vesile olduğumuz için sevinçliyiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Mısır üreticisi Mustafa Çilek ise, bu yıl üründen iyi verim aldıklarını dile getirerek, "Hububattan umduğumuzu bulamadık. Pancar ve mısırın kazancı hububattan daha iyi. Kilo başına destek var. Böyle giderse daha çok mısır ekeceğim" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.