tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.12.2013 13:39:33

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kırsalı boşatmanın hayvancılığa ve tarıma büyük darbe vurduğunu belirterek, bunun başarı olmadığını söyledi. Sonuçta köylü köyüne dönmedikçe, tarlalar ve ahırlar boş kaldıkça, parayı üretenin değil, aracıların kazanacağını ifade eden Yıldız, "İstediğiniz kadar ithalat yapın veya ithalatla tehdit edin, istediğiniz kadar destek ve kredilerden bahsedin hepsi geçici çözüm olacaktır." dedi. Yıldız, yaptığı açıklamada, yanlış tarım ve hayvancılık politikaları sebebiyle kırsal kesimdeki insanların hayvan beslemeyi ve ekip biçmeyi bırakmaya başladığını belirtti. Birleşmiş Milletlerin (BM) 2014 yılını Dünya Aile Tarım Yılı ilan ettiğini hatırlatan Yıldız, tarımın ve hayvancılığın büyük öne sahip olmasına rağmen Türkiye’de bu konuda başarılı politikalar üretilemediğini savundu. Ülkede son yıllarda büyük işletmeler oluşturulmaya çalışıldığını ve 50 baş üstü işletme sayısının 4 bin 300 den 28 bin 600’a çıktığını hatırlatan Yıldız, gerek kredilerle, gerekse desteklerle sektörün çok cazip hale getirilirken bu işin gerçek emekçileri olan kırsal kesimin ihmal edildiğini ileri sürdü. Yüksek girdi maliyetleri ve istikrarsız piyasa politikaları kırsal kesimin küstürüldüğünü ve arazisini ve köyünü terk etmeye başladığını ifade eden Yıldız, "Şehre gelen bu insanlar mutlu olamadı. Bankalar ve asgari ücret kıskacında kalan bu insanların mutlu olması çok zordur. Sonuçta iyi fizibilite yapılmadan verilen krediler sektörde alakası olmayan kişilere verildi. Bir yandan süt üretimi düşerken, bir yandan et üretimi artıyorsa tekrar inekler kesilmeye başladı demektir." dedi. Hala ülkede süt inekleri kesiliyor, et fiyatları ithalat sopası ile düzenlenmeye çalışılıyorsa bu sektörde bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret ettiğini kaydeden Yıldız, açıklamasına şöyle devam etti: "Bu ülkede iyi niyetle yapılan bir takım çalışmalar var ise de sektörün acilen reorganizasyona ihtiyacı vardır. Hükümet sürekli desteklerden, kredilerden bahsederken ana giderlerin (gübre, mazot,yem,tohum vs) son on yılda üç ile beş kat arttığını da ne hikmetse görememektedir. Köylüsü mutlu olmayan ülke mutlu olamaz." "ACİL YAPILMASI GERENKENLERİ ÖNERİYORUZ" Yıldız, oda olarak bazı önerileri olduğunu belirterek, bu önerileri şöyle sıraladı: "Orta ölçekli işletmelerin (kırsaldaki aile işletmesinin) kredi borçlarını acilen yeniden yapılandırılmasında fayda var .Ana giderler konusunda destekler artırılmalıdır. Sorunu sürekli ithalatla terbiye etme alışkanlığı bırakılmalı.Yem bitkilerinin ve yağlı tohum bitkilerini alım garantisi verilmelidir. Yem-süt ve yem-kesim fiyat acilen güven altına alınmalıdır.Bölgelerin coğrafi şartlarına göre ırk seçiminde hata yapılmasına son verilmelidir. Holstein ırkının melezlenmesine müsaade edilmelidir."

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.