tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.11.2013 12:56:21

Elma pekmezi kazandırıyor

Elma üretiminin fazla olduğu illerin başında gelen Isparta'da elmayı pekmezi çalışmaları Süleyman Demirel Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde başladı. Türkiye'deki üretimin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Isparta'da kilogramı 10 kuruşa kadar düşen elmanın katma değerinin pekmezle yükselmesi tasarlanıyor. Tarımsal Araştırma ve Uygulama  Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, yılda ortalama 600 bin ton mahsul ile Isparta'nın Türkiye'nin elma üretimine katkı sunan ilk bölgelerden olduğunu anlatan Kelen, bu yıl elma üretiminin daha da artacağı yönünde bir beklenti olduğunu kaydediyor. Isparta'da birinci sınıf elmanın kilogramının 60 kuruştan, suluk elmanın ise 10 kuruştan satıldığına dikkati çeken Kelen, bu fiyatlarla üreticilerin maliyetini bile karşılamakta zorlandığını vurguluyor. Elmanın katma değerini yükseltmek için bazı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kelen, "Hak ettiği değere kavuşturmak için elmaya ya yeni pazarlar bulmak ya da elmadan farklı ürünler oluşturmak zorundaydık. Elma sirkesi, elma cipsine ilave olarak elma pekmezi üretimi gerçekleştirdik. 10 kg elmadan 1 kg pekmez elde edilebileceğini gördük. 1 kg pekmezin 15 lira civarında olduğu düşünülürse elma pekmezi oldukça karlı bir ürün" diyor. Kelen, elma pekmezinde seri üretime geçilmesi halinde bunun istihdam oluşturacağını ve ekonomiye kazanç sağlayacağını sözlerine ekliyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.