tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.11.2013 08:21:49

Fındıkta zamanında kireçleme

Karadeniz Bölgesi topraklarının asit karakterli olması nedeniyle fındıkta en uygun kireçleme döneminin Ekim, Kasım ve Aralık ayları olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. "Fındık bitkisi normal gelişmesini PH'ı 5,5 ile 6,5 arasında olan topraklarda sürdürebiliyor. Ancak fındık tarımı yapılan Karadeniz Bölgesi toprakları genellikle asit karakterli. Toprağın asit karakterde olması azot, fosfor ve potasyum gibi bazı elementlerin alınmasına engel olduğu gibi demir, alüminyum gibi bazı elementlerin de çözünebilirliğini artırdığından toksik etki yapmasına sebep oluyor" diyen Alaplaı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, topraktaki kireç eksikliğinin fındıkta meydana getireceği zararlara dikkat çekiyor. Asit toprakların kireçlenmesi ile toprakların fiziksel kimyasal ve biyolojik özelliklerinin düzeltilebileceğini ifade eden Türkoğlu, kireçle işleminin souçlarını şöyle sıralıyor: "Toprağın havalanması, ısınma ve su tutma özellikleri de düzeltilmiş olur. Toprakta mikroorganizma faaliyetleri artar, bazı besin maddelerinin ayrışması ve bazılarının da topakta tutularak yıkanıp gitmesine engel olur. Özellikle asit karakterli olan toprak bünyesini de fındığın gelişmesi için istediği normal PH derecesine yükseltir." Fındık bahçelerinin toprak analizleri sonucuna göre kirece ihtiyacı olup olmadığı ve ne kadar kireç verilmesi gerektiği belirleniyor. Toprak asitliği Ph uygun olan bahçelere ise kireçleme işlemi toprağın yapısını bozduğu gibi fındığın fazla kireçten zarar görmesine neden oluyor. "Fındık için genelde Ekim, Kasım, Aralık ayları kireçleme için uygun. Kireçleme işlemi 2-3 yılda bir toprak analizi yaptırılarak ihtiyaç olduğu takdirde tekrarlanmalı" diyen Türkoğlu, kireçleme sırasında fındık çirpeklerinin kesilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.