tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.10.2013 08:13:01

Kivide hasat zamanı uyarısı

Trabzon, kivi üretiminde önemli üretim alanlarına sahip bir il. Türkiye'deki üretimi 1988'de başlayan kivinin bölgeye uyumu oldukça başarılı sonuçlanmış. Trabzonlu kivi üreticileri iç ve dış pazara ürün sunmaya devam ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sabri Topbaş, kivide erken hasat yapılmasının zararlı olduğunu vurgulayarak kivi üreticilerini zamanında hasat yapmaları konusunda uyardı. Üreticilerin hasat zamanını belirleme konusunda İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yardım almalarını isteyen Topbaş, kivide hasat zamanının meyve suyundaki suda çözünür kuru madde miktarına bakılarak belirlendiğini söyledi. “Bölge hasadın Ekim ayı sonu ile Kasım ayı başlarında yapılabileceği söylense de, unutmayalım ki hasadı meyvenin çeşidi, iklim faktörleri, rakım, yer-yöney gibi faktörler belirliyor” diyen Topbaş “Kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının yüzde 7-9 arasında olması gerekir.Bu değerlerin altında yapılacak olan erken hasat sonucunda; meyvedeki kuru madde miktarının istenilen düzeye gelememesine, meyvede sulanmaya, meyvenin dış yüzeyinde buruşmaya, meyvede hızlı yumuşamaya,renk bozulmalarına, depolama süresinin kısalmasına, tat ve aromanın istenilen düzeyde olmamasına, dolayısıyla meyvenin dayanma süresinin azalmasına neden olur. Bunun sonucunda da ürünün istenilen nitelik ve kalitede tüketiciye sunulma imkanını ortadan kalkar. Dolayısıyla bu ürünü satın alan tüketiciler erken hasadın meydana getirdiği bütün bu olumsuzluklarla karşılaştığında, bir daha kivi meyvesini satın almaz. Bu da bölgemiz açısından önemli bir yer tutan kivi yetiştiriciliğine darbe vurmak anlamına gelir” dedi. Topbaş, Trabzon merkez köylerinde ve ilçelerinde 7-10 Ekim 2013 tarihleri arasında yapılan ölçümler sonucunda kivideki kuru madde oranlarının yüzde 4,5-yüzde 5,2 ve yüzde 5,8 olduğunun tespit edildiğini ve bu değerlere bakıldığında kivi hasadının henüz gelmediğinin görüldüğünü söyledi. Kivi üretiminde ilk sıralarda yar alan Trabzon'da üreticiyi ve mahsul kalitesini koruyucu çalışmalar deneyim kazanarak sürüyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.