tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.10.2013 07:14:31

Susamda yerli tohum umudu

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yerli susam çeşitleri geliştirildi. Tescil ettirilen 7 ürünle susamda dışa bağlılığın önüne geçilmesi öncelikle amaçlanıyor. Kullanım alanı hayli geniş olmasına karşın, susam tüketiminin yüzde 80’i ithalatla karşılanıyor. Bu nedenle; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde araştırma yapılan tohum türlerinden biri de susam. Yerli çeşitlerin piyasaya çıkarılmaması sonucu susam ihtiyacı ithalatla karşılanmaya çalışılıyor. Ege Tarımsal Araştırma Merkezi Müdürü Yakup Karaman, bu ihtiyacı karşılamak, Türkiye’yi dışa bağlılıktan kurtaracak tohum türleri geliştirdiklerini açıklayan Karaman, "Susamın yoğun olarak üretildiği Ege Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde araştırma, deneme üretimlerimiz hızlı bir şekilde sürüyor. Burada görev tohumculuk firmalarına düşüyor. Araştırma enstitülerinin geliştirdiği türlerin piyasada üretilmesini sağlayacak tarım kredi kooperatifleri ve tohumculuk firmalarıdır. Bu kurumlar yıllarca araştırarak geliştirdiğimiz türlerin üretimine ağırlık verirse ülkemiz kazanır" diye konuştu. Karaman ayrıca üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesiyle Türkiye’nin susam ihtiyacını üretimden karşılayabileceğini sözlerine ekledi. Ege Tarımsal Araştırma Merkezi Susam Geliştirme Sorumlusu Ahmet Şemsettin Tan ise geliştirdikleri uyum yeteneği yüksek “beyaz taneli” ve “sarı taneli” türleri ile ihracatın da ivme kazanacağı görüşünde. Makineli hasada uygun geliştirilen türlerle işçilik maliyetlerinin de azaltılması hedefleniyor. Tescil ettirdikleri çeşit sayısının 7 olduğunu söyleyen Tan, bunların şu anda mevcut köy çeşitlerine göre çok yüksek verim potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Geliştirilen çeşitlerde kuru koşullarda bile dekarda 100 kilogram verim alınabiliyor. Sulu koşullarda ise verim dekar başına 150 kilograma kadar çıkıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.