tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.10.2013 15:43:46

“Hastane değil, tarım kampüsü olmalı”

Sağlık Bakanlığı,  Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün kullanımında olan araziyi, üzerine hastane yapılması için talep ediyor. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü kurulduğu 1914 yılından bu yana ıslah programı kapsamında iyileştirilmiş, birinci sınıf sulu mutlak tarım alanlarına sahip. Talep edilen alanda 100 yıldır uluslararası programın yanı sıra buğday, arpa, yulaf, tritikale, çavdar, nohut, kuru fasulye gibi iç tüketim ve ihracat ürünlerinin ıslah programları yürütülüyor. Enstitü öte yandan dışa bağımlılığı azaltmak, ortadan kaldırmak amacıyla tohumculuk sektörüne destek veriyor. Bu çabayla günümüze kadar 28 farklı tohum çeşidinde ıslah gerçekleştirilmiş. Enstitü, Türkiye’deki tohumculuğun yüzde 38’inin yer aldığı Konya’da tohumculuk sektörünün önemli bir tedarikçisi konumunda.  Enstitü bünyesinde ayrıca “Kuraklık Test Merkezi” barındırıyor; kurak ekim alanları için veri sunan, dünyadaki örnekleri süreklilik ve takip gerektiren “toprak işlemesiz doğrudan ekim çalışmaları” konusunda da bir üs konumunda. Konuya ilişkin basın açıklaması yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılıp yok edilmemesi gerektiğini vurguladı. Oda, küresel ısınmanın sonuçlarından biri olan dayanıklı ürün geliştirme çalışmalarının Türkiye’nin en kurak alanında, bu soruna çözüm bulmak için çok yüksek maliyetlerle yürütüldüğünü ifade etti. Tarım arazilerinin amaç dışı ve yanlış kullanımını engelleyen 5403 sayılı kanunun 2. ve 4. Maddesine atıfta bulunulan açıklamada; bölgedeki hava kirliliği, bölgenin kanalizasyon çıkış noktasına ve çöplüğe yakınlığı, yine bölgenin göl yatağı olduğu belirtilerek, enstitü arazisine neden hastane yapılamayacağı gerekçelendirildi. Konya’nın Türkiye için bir tarım üssü olduğunun altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası, talebini “bahse konu bölgede tüm tarımsal araştırma ve geliştirme hizmetlerinin yürütüleceği bir tarım kampüs alanı oluşturulabilir” diye ortaya koydu. Türk Tarım Orman-Sen Konya Şube Başkanı Ziya Acar da enstitü alanına hastane inşa edileceği duyurusunu üzüntü içinde  öğrendiğini, enstitünün hem üreticiler hem de gelecek için bir sigorta olduğunu söyledi.      

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.