tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.9.2013 15:25:26

Diyarbakır’da Karpuz ve Kültür Festivali

Yaz aylarının en sevilen meyvesi, karpuz. Pek bilinmese de en etkili özelliği unutkanlığı gidermesi. Zaman zaman kesintilere uğrasa da 1967 yılından beri çeşitli etkinliklerle karpuzu tanıtan Diyarbakırlı üreticiler de bu meyveyi unutturmamaya kararlı. Tanıtım etkinlikleri 2 yıl önce festivale dönüşmüş. Festival bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca 19-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl düzenlenen festivalin organizasyon komitesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (GAPUTAEM) ile Diyarbakır Tanıtım Vakfı yer alıyor. Festival, 19 Eylül'de düzenlenecek “Karpuz Koşusu" ile başlayacak. 20 Eylül'de festival kortej yürüyüşü yapılacak. Karpuz yarışmalarının ardından tarihi Ongözlü Köprü'de folklorik etkinlikler düzenlenecek. Belkıs Akkale, İzzet Altınmeşe, Selahattin Alpay, Nuray Hafiftaş ve Bedri Ayseli'nin katılacağı dinletilerle sürecek. Festival, 21 Eylül'deki Eğil ilçesi gezisi ile sona eriyor. Geçen yıl uygulanan Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme Projesi kapsamında çiftçilere güvercin ve yarasa gübresi desteğinde bulunuldu. Sıvı solucan gübresi ile üretimin de denendiği geçen yıl, soğuk hava deposuna getirilen 100 karpuzdan en büyüğü 49,5 kilogram olarak tespit edildi. Gübreleme uygulamalarının bu yıl nasıl sonuç vereceği merakla bekleniyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.