tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.3.2013 08:50:00

Tarımda istihdamı nasıl okumalı?

Her sektörde olduğu gibi tarımda da istihdam sektörün gelişkinliğinin bir göstergesi. Ancak ülke ekonomisinin gelişim süreçlerinde tarımdaki istihdamın da ters orantılı bir şekilde düşüş gösterdiği biliniyor. Tarımsal istihdamın yüzde 1 oranında azalma gösterdiği 2012 yılı verileri de benzer değerlendirmeler yapmak için fırsat veriyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yıllık rakamlara göre, tarımda istihdamın 2012 yılında 46 bin kişi azaldığını bildirdi. Türkiye işgücü piyasasında hala çok önemli bir ağırlığı olan tarımın 6 milyonun üzerinde kişiye istihdam sağladığını ifade eden Bayraktar, tarımı işsizliğin azalmasında önemli etkenlerden biri olarak değerlendiriyor. Bayraktar’ın açıklamalarına göre tarımda 2012 yılı istihdam rakamları şöyle: “2011 yılında 6 milyon 143 bin olan tarımdaki istihdam 2012 yılında 6 milyon 97 bine indi. Tarımın istihdamdaki payı ise yüzde 25,5’den yüzde 24,6’ya geriledi. Tarım her şeye rağmen 2012’de 6 milyonun üzerinde istihdam sağladı.” Bayraktar, krizdeki dünya ekonomisinde istihdam yaratmanın son derece zorlaştığı günümüzde, tarımın bu kadar istihdam sağlamasının, ülke ekonomisi ve sosyal hayatı açısından bir istikrar oluşturduğuna, ancak Türkiye ekonomisi geliştikçe tarımdaki istihdamın azalacağına, gelecekte gelişmiş ülkelerdeki gibi yüzde 5’lerin altına ineceğine dikkati çekti. Türkiye’nin, bunun önlemlerini alması, kırsalda kalkınmayı sağlaması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, “Tarımda verimliliği, kârlılığı artırmak için yapısal sorunlar çözülmelidir. Bunun yanı sıra kırsalda, başta tarım kaynaklı olmak üzere sanayileşme, kalkınma sağlanmalıdır. Böyle olması durumunda, insanlar bulunduğu yerde doyacak, kentlere kontrolsüz göç yaşanmayacak, ekonomide istikrar sağlanacaktır" dedi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.