E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
14.1.2013 11:59:51
Lisanslı depoculuk konusunda en çok adı geçen ürünlerden biri olan fındıkta son 2 yılda ortaya konulan çalışmalar verim, kalite ve ihracatı geliştirmeyi amaçlıyor. Pilot bölgeler olarak belirlenen Düzce ve Ordu'nun Ünye ilçesinde 2010 yılından bu yana işletilen sistemin fark yaratmaya başladığı belirtiliyor.
2005 yılında kabul edilen Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'na istinaden Düzce'de çalışmalara başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ortaklığında kurulan Düzce Lisanslı Depoculuk A.Ş.'den Şube Müdürü Mehmet Tekin; sistemden üretici, sanayici, tüccar ve tüketiciye kadar herkesin fayda sağlayacağını söylüyor. Lisanslı depoculuk sistemi şu şekilde işliyor:
Üreticilerin teslim ettiği fındıklar depolara getirilip tartılıyor.
Ürünler yetkili sınıflandırıcılar tarafından analiz ediliyor.
5 ana sınıfa ayrılan fındıklar 2 yıl boyunca 10 bin ton kapasiteli depolarda saklanıyor.
"Sistem üreticilere stopaj muafiyeti, sanayici ve tüccara ise KDVve vergi muafiyeti getiriyor" diyen Tekin, depo kiralama maliyetinin ise ay başına 15 lira olduğuna dikkat çekiyor. Tekin, sistemin üreticilere anlatılması ve özendirilmesi için tanıtım çalışmaları yapacaklarını da belirtiyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.