tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.12.2012 10:58:30

Buğdayda 'tam' zamanı

Henüz taslak aşamasında olan revize edilmiş Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği, tam buğday ununun tanımını şöyle yapıyor: “Tam buğday unu; yabancı maddelerden temizlenmiş ve tavlanmış buğdayların tekniğine uygun olarak öğütülmesiyle elde edilen ve rüşeymi ayrılmamış olan undur.” Tebliğ, satış yapılan yerleri artık zorunlu olarak tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek ve kepekli ekmek de bulundurmasını öngörüyor

Tam buğday ununun vücut bulmuş hali olan “tam buğday ekmeği” ise raflarda ve sofralarda yerini almaya başladı bile. Buğday kökenli ekmekler arasında mutlak iktidara sahip olan tipik beyaz ekmeğin tahtı tam buğday ekmeği ile sallanmaya başladı. Peki bu denli gelenekselleşmiş bir ürünün piyasada yerini yeni bir ürüne bırakması durumunda buğday sektörünü nasıl etkilenecek?

"Beyaz un üretimi sırasında buğday tanesinin en dış kepek tabakasının bir kısmı, öğütme işlemi sırasında uzaklaştırılır. Buna karşın, tam buğday unu, tanenin tamamından üretiliyor. Bu yüzden de besin değeri beyaz undan daha yüksek" diyen Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, bu süreçte buğdayın özellikle de lezzet kalitesinin ön plana çıkacağını düşünüyor: "Araştırmalar beyaz ekmeğin özellikle gençler tarafından hala daha çok tercih edildiğini gösteriyor. Bu ekmeklere karşı olan beğeni, dokuları veya görünüşlerinden ziyade lezzetlerinden kaynaklı. Buna karşın, tam buğday ekmeğine ilişkin başlıca şikayetler ise koyu rengi, kaba dokusu ve taneli veya acı lezzeti."

Fırın ustası Ali Güney ise "Buğday kalitesi açısından yeterli bir noktada değiliz. Bizdeki tohum zenginliği çok yüksek ama geliştirilmemiş. Buğdayı yurtdışından aldığımız için de oradaki fiyatlara uymak zorundasın. Ekmek o yüzden pahalı. Ama artık kalite daha önemli" şeklinde konuşuyor...

Yazının tamamı  Kasım sayısında!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.