tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.8.2012 10:18:51

Fındık dallarında eller değil makineler mi çalışacak?

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bakanlığa önerilen ‘Fındık Bahçelerinin Yenilenmesi Projesi’, makineli tarımın önünü açabilecek maddeler içeriyor.

Fındığın ‘1. Standart Bölgesi’ olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık bahçelerinin yaşlanması ve verimden düşmesi, bu bahçelerde yıllardır gençleştirme yapılmaması, babadan kalma usullerle dikim yapılması yeni projelerin geliştirilmesine neden oluyor.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Türkiye’de bugün 36 ilde yetiştirilen fındığın üretim alanlarının engebeli olması ve makineli tarıma uygun olmaması sebebiyle yeni bir proje geliştirdi. Projeye göre, yüzde 30 eğimli fındık bahçeleri ‘Çift V’ dikim sistemi ile yenilenerek makineli tarıma uygun hale getirilecek.

İtalya’daki fındık arazilerinden esinlenerek hazırlanan proje ilk etapta 162 bin hektar alanda uygulanacak. Meyili yüzde 10 ile 30’a kadar olan arazilerde ‘Çift V’ sistemi ile dikim yapılacak. Halen fındık ocaklarındaki dal sayısının yüksekliğinin verimi düşürdüğü göz önüne alınarak ortaya atılan ‘çift V’ sisteminde sadece iki dal olabilecek. Fındık ağaç sıraları eğimli arazilerde teraslama yöntemi ile makineli tarıma uygun hale getirilebilecek. Bu sistem ile maliyet unsurlarını oluşturan hasat, harman ve dip sürgünü temizliği ortadan kaldırılacak.

Aynı sistem meyili yüzde 30 ile 50 arasında olan arazilerde de ‘cep teras’ yöntemiyle uygulanabilecek. Proje kapsamında projeyi bahçesinde uygulamak isteyen üreticiye, tesis maliyeti için dekar başına 750 TL ödenmesi teklif edildi. Sistemin uygulandığı arazide dikimi yapılan fındık ağaçlarından 5 yıl sonra verim alınacağı için bu süre içindeki ürün kaybını telafi etmek için yıllık dekar başına 150 TL ‘telafi edici ödeme’ yapılmasının uygun olacağı belirtildi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Bakanlığa sunulan proje onaylanırsa fındık bahçelerinde artık fındık işçilerinin değil makinelerin sesi duyulacağa benzer.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.