E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
20.7.2012 09:36:49
Su sorunu ile mücadele eden Şanlıurfalı üreticiler kuraklığa karşı tarım yapmayı sürdürüyor. Bölgenin sulama sorununa çözüm olması beklenen Suruç Sulama Projesi tamamlandığında üreticilerin “taşıma su ile değirmen döndürmeye veda etmesi bekleniyor.
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Topalak köyünde Doğan kardeşler verim alamadıkları kıraç tarlalarını badem bahçesine çevirmek için 5 yıl önce çalışmalara başlayarak, 60 bin adet badem fidanı ekmiş. Badem fidanlarını sulamak için yeraltında sondaj kuyularıyla su arayan Doğan kardeşler 14 sondaj kuyusundan ancak birinde su bulabilmiş. Buldukları bir inçlik suyla badem fidanlarını sulamaya çalışan kardeşlerin tek umudu GAP eylem planı kapsamında 2012 yılının sonunda bitirilmesi planlanan Suruç Ovası Sulama Projesi’nin hedeflenen zamanda bitmesi.
“Suruç Sulama Projesi’yle Atatürk Baraj gölünden saniyede 90 metreküp su, 60 metre pompalanarak Suruç ilçe merkezi ve çevre köylerine ait toplam 940 bin dekar tarım arazisini yağmurlama, damlama ve Kaliforniya tipi düşük basınçlı sulama sistemi ile sulayacak” diyen ziraat mühendisi Avni Ülgen, "Projenin yüzde 60'ı iki yılda tamamlanabildi. 17,5 kilometre uzunluğundaki tünelin şimdiye kadar 10 kilometresi bitmiş. Projenin bitmesi 2014 olarak öngörülüyor " diyor. Su kaynakları bakımından kıt bir ülke olan Türkiye’de var olan su rezervinin büyük bir bölümü tarımsal sulamada kullanılıyor. Verimsiz sulama yöntemleri ile yapılan her sulama bu kaynakların giderek yok olmasına yol açıyor. Şanlıurfalı badem üreticileri gibi taşıma su ile yapılan üretimi daha verimli hale getirmek aynı zamanda da su varlığını korumak için sulama projelerinin tüm bölgelerde desteklenmesi şart görünüyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.