E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
3.7.2012 09:57:05
Niğde Üniversitesi’ne Doğuş Holding tarafından yaptırılacak olan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin inşaatına başlandı. Tarım sektöründeki istihdam sorunu düşünüldüğünde yeni açılan fakültenin gençleri ne oranda heyecanlandıracağı merak konusu.
Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, üniversite bünyesinde yeni kurulan Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi'nin inşaatına başlandığını belirtti. Fakültenin Eğitime başlamasının ardından Niğde'nin, tarımsal üretimde 10 yıl içerisinde uluslararası rekabet gücüne sahip bir il olacağını ifade eden Prof. Dr. Görür, fakültenin yakın gelecekte gerek Niğde'nin gerekse bölgenin tarımsal üretimine ve ekonomik gelişimine ciddi katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.
Fakültede açılacak dört bölüm ise şöyle; biyosistem mühendisliği, bitkisel üretim ve teknolojileri, hayvansal üretim ve teknolojileri, tarımsal genetik mühendisliği. Ayrıca fakültede hasat sonrası süreç yönetimi ve teknolojileri, bitki ıslahı ve genetik mühendisliği gibi alt programlarda eğitim verilmesi planlanıyor. Prof. Dr. Görür, “Ülkemizdeki mevcut ziraat fakültelerinde birbirine benzer şekilde yürütülen eğitim anlayışıyla her yıl 4000'e yakın ziraat mühendisi mezun ediliyor ve bunların tamamı sektörde iş talep ediyor. Bu durum dikkate alınarak, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi'nin eğitim anlayışı ve programı farklı bir şekilde oluşturuldu” diyor.
Türkiye’de 25 dolayında ziraat fakültesi bulunuyor. Rakamsal olarak şimdilik bu sayıyı net söylemek doğru olmaz çünkü her geçen yıl bu fakültelere bir yenisi ekleniyor. Türkiye tarımsal üretimi ve ihracat oranları ile başarılara imza atsa da ziraat mühendislerini istihdam sorunu tarım sektörünün kanayan yarası olmayı sürdürüyor. Niğde’de yeni açılacak olan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi tarımsal alanda akademik uzmanlaşmaya sahip olmak isteyen gençler için bir merkez olmaya aday ancak aynı gençlerin kariyer ve gelecek hedefleri içinse fakülteli olmak artık tek başına yeterli bir araç olmaktan çok uzak.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.