E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
26.6.2012 10:50:14
Kültüre alınışı bundan 8 bin yıl öncesine tarihlense de, Güney Asya’dan dünyaya yayıldığı düşünülen olan karabuğday ilk kez Türkiye’de üretiliyor.
Konya’da bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı’nın 2006 yılında geliştirmeye başladığı proje ile Türkiye’nin tahıl ailesi yeni bir üye katılmasıyla sonuçlandı. Konya’da çeşitli kuruluşların tohum ıslahçılarının girişimleriyle gerçekleştirilen üretimin eğitim ve yönlendirme yoluyla üreticilere doğru genişlemesi hedefleniyor.
Üretimde Rusya’nın, tohum miktarında Çin’in, verimde ise Fransa’nın başı çektiği karabuğday, Japon, İtalyan ve Breton mutfaklarında da kimi yemeklerin ana maddesi olarak tercih ediliyor.
Karabuğdayın oluşturduğu alternatif ise en çok “çölyak” olarak bilinen “gluten alerjisi” hastaları için önem taşıyor. Buğday, arpa gibi temel tahıl ürünlerde bulunan gluten maddesine duyarlığı olduğu için bu tip besinleri tüketemeyenler için karabuğday “özgür bir alan” olma özelliğine sahip. Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Güneş, fındığa benzer tohum yapısıyla dikkat çeken bitki hakkında, “Karabuğdayın yeşil kısmında ‘rutin’ denilen tıbbi, aromatik bir madde bulunmakta. Bu rutin maddesi şu anda kanser tedavisinde kullanılan önemli bir madde” bilgisini de ekliyor. Karabuğdayın bu yıl içinde satışa çıkması bekleniyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.