E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
25.6.2012 15:20:49
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce 2011 yılında yürütülen 'Mobil Güneş Pili Destekli Damlama Sulama Sistemleri AR-GE Projesi'nde sona ulaşıldı. Tarımsal sulama amaçlı kullanabilecek mobil pil üretildiği açıklandı. TÜBİTAK tarafından desteklenen, Bakanlık Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilen projenin, alternatif bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin verimli ve etkin olarak hemen kullanılabileceği “Güneş Enerjisi İle Tarımda Sulama Sistemleri” konusunu kapsadığı kaydedildi.
Tarımda toplam giderlerin önemli bir bölümünü oluşturan sulamada enerji giderlerini azaltacak projenin sulamaya dönük olarak diğer enerji kaynaklarına bağlı aksaklıkları da önleyeceği vurgulanarak, elektrik kesintileri, arıza masrafları, yeni kurulum maliyetleri gibi giderleri ortadan kaldıracağı bildirildi.
Araştırma sonucu elde edilen sonuçlara göre, sistemin teknik ve ekonomik yönden önemli avantajlara sahip olduğu, geliştirilen teknoloji ile tarımsal sulamadaki mazot, elektrik gibi enerji girdilerinin maliyetleri önemli ölçüde azalttığı belirtildi. Elde edilen araştırma verilerine göre, elektrik şebekesinin su kaynağından 1 kilometreden daha uzakta olması durumunda bu sistemin kendini ilk senede amorti ettiği kaydedildi. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yapılan açıklamada şöyle denildi: "Mobil Güneş Pili Prototip Sulama Makinası damlama sulama sistemi ile kullanıldığında ürünün cinsine ve mevsimine göre 400 dağ alanı sulayabiliyor. Mobil güneş pili sulama makinası örnek bir model olup güneş pili ve pompa kapasitesi artırılarak daha fazla alanların sulanmasında da kullanılması planlanıyor. İmal edilen prototip makine tüm gerekli enerjiyi kendisi üretmekte, saatte 70 ton su atma kapasitesiyle maksimum 170 metreden su çekebiliyor."
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.