tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.4.2012 10:28:36

Tartışma büyüyor: Bir parça tarla alır mıydınız?

Yabancıya mülk satışı yasasına tepki devam ediyor. Komisyon raporuna muhalefet şerhi yazan CHP ve MHP, ‘’Tarım arazileri dahil, ülkenin tamamı satılabilecek’’ diyor.

Yabancıya mülk satışı yasasında değişiklik yapılarak yüzde 10 sınırını kaldıran kanun tasarısına yönelik tepkiler devam ediyor. CHP ve MHP milletvekilleri ‘’Tarım arazileri dahil, ülkenin tamamı satılabilecek’’ diyor.

CHP’li Adalet Komisyonu üyeleri Ali İhsan Köktürk ve Dilek Yılmaz ile MHP’li Celal Adan, komisyon raporuna yazdıkları muhalefet şerhinde, ‘’Hem karşılıklılık şartı, hem de satın alınan taşınmazın işyeri ve mesken olarak kullanma şartı kaldırılıyor. Yabancıların ülke genelinde edinebileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 2.5 hektardan 30 hektara çıkarılmakta, 60 hektara kadar çıkarılması yetkisi de Bakanlar Kuruluna verilmektedir’’ diyor.

Verilere göre; Türkiye’de yabancıların mülkiyetine geçen 98 bin taşınmaz bulunuyor. Bunların toplam büyüklüğü 87 milyon metrekareye ulaştığı biliniyor. Yabancıların en çok taşınmaz edindiği illerin başında Konya geliyor. Konya’yı Antalya, Muğla, Ankara, Aydın, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırşehir ve Mardin izliyor.

Tam da kanun tasarısı tartışılırken geçtiğimiz günlerde Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar’ın Türkiye’nin tarım alanlarının büyüklüğüne ilişkin kamuoyu ile paylaştığı bilgiler akıllara geliyor.  Türkiye’nin sahip olduğu 213 bin 188 kilometre tarımsal alanla dünyada 14. sırada yer aldığını paylaşan Bayraktar, yaptığı açıklamada ülkelerin karasal yüzölçümüne ve nüfusa göre tarımsal alan oranlarının da önem taşıdığını vurgulamıştı. Bu kanun tasarısı yürürlüğü girerse Türkiye’nin tarım alanlarının büyüklüğü ne ölçüde değişir  veya satılan tarım alanlarının yerini ne alır şimdiden kestirmek mümkün değil. Son dönemde 2B Yasası, yabancılara mülk satışı ve kentsel dönüşüm projeleri inşaat sektörü için heyecanla beklenen projeler olarak tanımlanırken tarım sektörü bu gelişmelerden nasıl etkilenecek merak ediliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.