tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.10.2024

Tahıllar düşüşte, sebze-meyve yükselişte

Tahıllar düşüşte, sebze-meyve yükselişte

Bu yıla dair “Bitkisel Üretim 2. Tahmini"ni açıklayan TÜİK, tahıl ürünleri üretim miktarının geçen yıla oranla azalacağını öngörürken, sebze ve meyve üretim miktarının artacağını tahmin etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin "Bitkisel Üretim 2. Tahmini"ni açıkladı. Buna göre Türkiye'de bitkisel üretimin bu yıl bir önceki yıla göre tarla ürünlerinde azalacağı, meyve ve sebze grubunda ise artacağı tahmin edildi.

Ürün gruplarına bakıldığında, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) üretimin yüzde 5,2 azalacağı tahmin edilirken, sebzelerde yüzde 6, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 3,5 oranında artacağı öngörüldü. Yaklaşık üretim miktarlarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,3 milyon ton, sebzelerde 33,7 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 28,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmininde bulunuldu.

Tahıl grubunda dramatik düşüş

Tahıl ürünleri üretim miktarının bu yıl geçen yıla göre, yüzde 7,1 azalarak yaklaşık 39,2 milyon ton olacağı öngörüldü. Buğday üretiminin yüzde 5,5 azalarak 20,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 10,9 azalarak 8,2 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 18 azalarak 250 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 4,6 azalarak 391 bin ton, mısır üretiminin ise yüzde 8,3 azalarak yaklaşık 8,3 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Patates ve ayçiçeğinde artış

Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 580 bin ton, 275 bin ton ve 400 bin ton olacağı hesaplandı. Yumru bitkilerden patatesin ise bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 6,5 milyon ton üretileceği tahmin edildi. Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 26,5 artarak 174 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise 2,4 artışla yaklaşık 2,3 milyon ton olacağı öngörüldü. Şeker pancarı üretiminin ise yüzde 8,9 azalarak 23 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

TUİK-uretim-tahmin.jpg

Bazı sebzelerde artış, bazılarında düşüş

Sebze ürünleri üretim miktarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 6 artarak yaklaşık 33,7 milyon ton olacağı hesaplandı. Sebzeler grubu ürünlerinden domateste yüzde 10,1, kuru soğanda yüzde 5,3, salçalık-kapya biberde yüzde 19,9 oranında üretim artışı; hıyarda yüzde 6,3, sivri biberde yüzde 3,3, beyaz lahanada yüzde 4,4 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi.

Antep fıstığında artış oranı yüzde 100’ün üzerinde

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 3,5 artarak yaklaşık 28,4 milyon ton olacağı öngörüldü. Meyveler grubunda bir önceki yıla göre elmada yüzde 3, çilekte yüzde 9,1 üretim azalışı beklenirken, şeftali ve nektarin toplamında yüzde 9,5, kirazda yüzde1,4, narda yüzde 11,5, üzümde yüzde 4,3 üretim artışı olacağı hesaplandı. Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 32,1, portakalda yüzde 30,8, limonda yüzde 26,3 üretim azalışı öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 10,5, cevizde yüzde 21,1, Antep fıstığında yüzde 117,6 oranında üretim artışı olacağı tahmin edildi. Muz üretiminde yüzde 5,3 azalış, zeytin üretiminde yüzde 136,8 artış olacağı öngörüldü.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.