tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.07.2024

Traktör üreticileri ISO 500'de yükseldi

Traktör üreticileri ISO 500

Traktör firmaları ISO 500 listesinde üst sıralara tırmanıyor. TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Bayramoğlu, bunun da sektörün ISO 500’deki konumunu güçlendirdiğini belirtti.

Geçen yıl sübvansiyonlu tarımsal kredi faiz oranlarının cazibesiyle artan traktör satışları söz konusu şirketlere rekor olarak geri döndü. Haziran ayında açıklanan ISO 500 listesinde 6 traktör firması yer alırken en hızlı yükselen Same Deutz Fahr Traktör oldu. Same Deutz Fahr Traktör listede 166 basamak birden yükselerek 81’inci sıraya çıktı. Sektörün listedeki birincisi TürkTraktör ise 19 sıra atlayarak 28’inci oldu. Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Bayramoğlu, 2023’te yaşanan yüksek enflasyon etkisinin sadece traktörde olmadığına vurgu yaparak, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının da bir önceki yıla göre yüzde 57,4 oranında artarak rekor bir büyüme gösterdiğini söyledi.

Yüzde 18 kayıp var

Geçen yıl Ağustos ayında yüzde 29,4 olan faiz oranlarının önce yüzde 36,6’ya yükseltildiğini ve yılı yüzde 42 puanla kapattığına dikkat çeken Bayramoğlu, güncelde ise faiz oranın yüzde 58,8 seviyesinde olduğunu belirterek bu seviyelerin yatırım kararlarında etkili olduğunu ve sonucunda bu yılın ilk 5 ayında iç pazarda 27 bin 881 adet traktörün trafiğe tescilinin gerçekleştiğini söyledi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 18’lik bir kayıp yaşanıyor. Aynı dönemde üretimde de yüzde 14’lük bir daralma söz konusu olduğunu ve 34 bin 989 adet traktör üretildiğini belirten Bayramoğlu, diğer yandan ihracatın da yüzde 10 seviyelerinde gerilemiş olması nedeniyle bayi stoklarında bir artış olmasının beklenebildiğini ifade etti.

Güney Afrika, Meksika, Portekiz ve Ukrayna şimdilik ön planda

2023’te 598 milyon dolar seviyesinde traktör ihraç edildiğini söyleyen Bayramoğlu, 116 milyon dolar seviyesinde ise traktör aksamı ve parça ihracatı yapıldığını, en fazla traktör ihracatının yüzde 39,4 ile ABD’ye, yüzde 28,8 ile İtalya’ya yapıldığına dikkat çekti. Ardından gelen ülkeleri de Avusturalya, Meksika, Fransa, Sırbistan, Portekiz, Güney Afrika, Ukrayna ve Irak olarak sıraladı. Her üç traktörden ikisinin ihracat gelirinin ABD ve İtalya’dan geldiğini ifade eden Bayramoğlu, güncelde ABD ve İtalya dışında Güney Afrika, Meksika, Portekiz ve Ukrayna’nın diğer ülkelere göre şimdilik öne çıktığından bahsetti.

Kaynak: Patronlar Dünyası

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.