tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.04.2024

Üretimin yüzde 19’u israf oluyor

Üretimin yüzde 19’u israf oluyor

BM’nin yayımladığı Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre, her yıl 1 milyar tondan fazla gıda israf ediliyor. Ayrıca gıda israfının sera gazı emisyonlarını artırdığı ve tarımı verimsizleştirdiği belirtiliyor.

Dünya çapında 80 milyondan fazla insan kronik açlıkla karşı karşıya ve küresel gıda krizleri büyüyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından, ülkelerin 2030 yılına kadar gıda israfını yarıya indirmeye yönelik BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine ulaşma konusundaki ilerlemesi izleniyor. Bu çerçevede BM Çevre Programı'nın yayımladığı Gıda İsrafı Endeksi Raporu ise gıdada israfın boyutlarını gözler önüne seriyor.

Rapora göre toplam israfa en büyük katkıyı yüzde 60 oranla haneler yapıyor. Gıda israfının yaklaşık yüzde 30'una da restoran ve oteller gibi yemek hizmetleri veren kurumlar neden oluyor. Bu unsurlar dışında perakendeciler tarafından da israfın gerçekleştirildiği görülüyor. Raporda göze çarpan bir başka detay da 2022 yılında, dünya çapında üretilen gıdaların yüzde 19'unun atık olarak sonuçlandığı ve bunun yaklaşık 1,05 milyar ton gıdaya eşdeğer olduğunu ortaya koyuyor.

Gıda israfı tarımı verimsizleştiriyor

Ayrıca raporda, gıda israfının sera gazı emisyonlarının artmasına, daha fazla gıda üretmek için tarım arazilerinin ve kaynakların verimsiz kullanılmasına neden olduğu vurgulanıyor. Buradan hareketle gıda kaybı ve israfının küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8 ile 10'unu oluşturduğu görülüyor. Bu oran, ABD ve Çin tarafından üretilen miktarın hemen altında yer alıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.