E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ocak sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
11.01.2023
Dünyanın bugüne kadar ölçülmüş en sıcak beşinci yıl olan 2022’den pek çok ülke gibi Türkiye de etkilendi. Kış aylarının da sıcak geçmesi üreticileri tedirgin ederken gıda arzını tehlikeye sokuyor.
NTV’nin haberine göre, 1991-2020 ortalamasına göre 2022, küresel olarak dünyanın en sıcak 5. yılı olarak nitelendirildi. Yayınlanan iklim değişikliği ve tarım raporlarından hareketle bitki ve ekim alanlarının aşırı hava koşullarından ciddi oranlarda etkilendiği tespit edildi. Avrupa kış aylarında sıcaklarla uğraşırken, ABD çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan dondurucu soğuklarla mücadele ediyor. İklim değişikliğinin yarattığı ‘sıcak kış’ Türkiye’de etkisini göstermeye başladı. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, ülkede yağışların son üç ayda yüzde 40,6 azaldığını ve yüzde 81’i kuru tarım alanlarından oluşan Türkiye’de güz ekimlerinin geciktiğini belirtti. Kuraklık eylem planlarının acilen uygulanması gerekliliğine dikkat çeken Zaimoğlu, toprağın nem kapasitesini artıracak önlemlerin hızlıca alınmaması durumunda gıda arz güvenliğinin tehlikeye girebileceğini vurguladı. İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu ise Türkiye’nin, en çok emisyon salan ülkeler sıralamasında 14’üncü olduğunu ve iklim hedefinin yetersiz kaldığını belirtti. Alışılmadık derecede artış gösteren sıcaklıklara gerekli önlemler alınmazsa çölleşme ve kıtlık benzeri sorunların ortaya çıkması bekleniyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.