tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.01.2023

Tarımda 2022’nin zam şampiyonları

Tarımda 2022’nin zam şampiyonları

Üreticilerin artan girdi maliyetleri market ve Pazar tezgahlarına yüksek oranlarla yansıdı. 2022’de en çok fiyat artışı kuru soğanda yaşanırken, yüzde 603,3 oranında fiyatı artan kuru soğanın enflasyon oranı ise yüzde 733 oldu.

2022 yılı tarımsal ürünlerde artan girdi maliyetlerinin fazlasıyla konuşulduğu bir yıl oldu. Bu durum market ve pazar tezgahlarına yansıyan fiyatlarla kendini gösterdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçtiğimiz yıl markette takip edilen 42 ürünün tamamında fiyat artışı olduğunu, fiyatı en fazla artan ürünün ise hem markette hem de üreticide kuru soğan olduğunu belirtti. Markette fiyatı yüzde 314,6 artan kuru soğanı, yüzde 202,8 ile limon, yüzde 164,5 ile toz şeker, yüzde 163,7 ile yeşil soğan, yüzde 163,1 ile ıspanak, yüzde 159,2 ile lahana, yüzde 147,1 ile Antep fıstığı, yüzde 142,8 ile marul, yüzde 141,7 ile portakal, yüzde 138,3 ile kuru kayısı, yüzde 130,8 ile karnabahar, yüzde 127 ile mandalina ve yüzde 125,8 ile pirinç izledi.

kuru-sogan.jpg

Üretici fiyatları da artış yaşadı

Bayraktar sözlerinin devamında üreticide de takip edilen 32 ürünün tamamında fiyat artışı yaşandığına dikkat çekti. Üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 603,3 ile kuru soğanda, ardından ise sırasıyla yüzde 528,4 ile mandalina, yüzde 208,4 ile limon, yüzde 204,3 ile portakal, yüzde 202,3 ile kuru fasulye, yüzde 175,7 ile Antep fıstığı, yüzde 162,8 ile marul, yüzde 153,8 ile ıspanak, yüzde 151 ile lahana, yüzde 150 ile elma, yüzde 148,4 ile karnabahar, yüzde 147,9 ile domates, yüzde 137 ile çeltik geliyor.

semt-pazari.jpg

Ana neden girdi maliyetleri ve arz eksikliği

2022 yılında genel olarak üretici fiyatlarındaki artışta en önemli etkenin artan üretim maliyetleri olduğuna işaret eden Bayraktar, girdilerde yüzde 100 ile yüzde 400 arasında artışlar yaşandığını, bu durumun da fiyatlarda arışa neden olduğunu belirtti. Bayraktar, arzın azalmasının fiyat artışında diğer bir faktör olduğuna da dikkat çekti.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.