tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.12.2022

2022 yılı bitkisel üretim istatistikleri açıklandı

2022 yılı bitkisel üretim istatistikleri açıklandı

Bitkisel Üretim 2.Tahmini verileri açıklandı. Meyveler ve tahıllarda artış olurken, sebzelerde düşüş tespit edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına dair bitkisel üretim istatistiklerini açıkladı. Verilerden hareketle, bir önceki yıla göre meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 7,7 oranında artış tespit edildi. Sebzelerde ise yüzde 0,5 oranında azalma gözlendi. Yine 2021 yılına kıyasla, tahıl ve diğer bitkisel üretimi yüzde 14,6, süs bitkileri üretimi yüzde 20,4 yükseldi. Tahıl ürünleri üretim miktarları yıllık bazda yüzde 21,3 yükselerek yaklaşık 38,7 milyon tona ulaştı. Son verilerin de açıklanmasıyla birlikte buğday üretimi yüzde 11,9 artarak 19,8 milyon tona, mısır üretimi yüzde 25,9 yükselerek 8,5 milyon tona, arpa üretimi yüzde 47,8 artarak 8,5 milyon tona, çavdar üretimi yüzde 36,5 yükselerek 273 bin tona ve yulaf üretimi yüzde 32,2 artarak 365 bin tona çıktı. Baklagiller grubundan, nohut yüzde 22,1 oranında artarak 580 bin ton, kuru fasulye yüzde 11,5 oranında azalarak 270 bin ton, kırmızı mercimek yüzde 75,4 oranında artarak 400 bin ton; yumru bitkilerden patates ise yüzde 2 oranında artarak 5,2 milyon tonluk üretim miktarına ulaştı. Sırasıyla yüzde 24,1 ve 14,6 oranında düşüş yaşayan narenciye meyvelerinden portakal ve limon ise üretimindeki azalma ile dikkat çekiyor. Üretim miktarları 2022 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 70,2 milyon ton, sebzelerde 31,6 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 26,8 milyon ton olarak kayıtlara geçti.

domates.jpg

Sebze üretimi düşüşte

Değişim göstermemesi beklenen, ancak bir önceki yıla göre yüzde 0,5 oranında azalarak yaklaşık 31,6 milyon ton olarak gerçekleşen sebzeler grubu üretiminde, hıyarda yüzde 2,6, havuçta yüzde 33,5, salçalık kapya biberde yüzde 2,5 oranında artış olurken; domateste yüzde 0,7, karpuzda yüzde 1,5, kuru soğanda yüzde 6 oranında azalma olduğu tespit edildi.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.