E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
14.06.2022
Toprak Bayramı’nın 77. yılı nedeniyle açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin 30 yıllık süreçte 4.8 milyon hektar tarım arazisini kaybettiğini vurgularken, 8 milyon hektar tarım arazisinin de kayıt dışı olduğunu dile getirdi.
Toprak Bayramı’nın 77. yılı nedeniyle açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 23.1 milyon hektar alanın sadece 15.2 milyon hektarının Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olduğunu söyledi. Yalnızca ÇKS’ye kayıtlı alanda üretim yapan üreticilerin tarımsal desteklerden faydalanabildiğini sözlerine ekleyen Bayraktar’a göre, 8 milyon hektar tarım arazisi hissedarlar arasındaki sorunlar veya arazilerin çok küçük olması nedeniyle işlense de ÇKS’ye kayıtlı değil. Kayıt dışı alanlarda üretim yapan üreticiler, yüksek üretim maliyetleri karşısında destek alamıyor ve üretimden vazgeçmek durumunda kalabiliyor. Ayrıca Türkiye’de toplam arazi miktarının 1990-2020 döneminde 27.9 milyon hektardan 23.1 milyon hektara gerilediğini de vurgulayan Bayraktar, 30 yıllık bir süreçte 4.8 milyon hektar tarım arazisinin kaybedildiğini söyledi.
Meyve-sebze buğday için tehdit oluşturuyor
Açıklamalarının devamında Bayraktar, ÇKS’ye kayıtlı olmayan 8 milyon hektar alanın içinde 2.9 milyon ha atıl tarım arazisi ve tarım yapılabildiği halde nadasa bırakılan 3.2 milyon ha nadas alanı olduğunu belirtti. Dünyada ve Türkiye’de gıda fiyatlarının hızla arttığı bir dönemde, tarım yapılabildiği halde yaklaşık 6 milyon hektar tarım arazisinde üretim yapılamamasına tepki gösteren Bayraktar, buğday üreticisinin meyve ve sebze üretimine yönelmesinin gelecekte buğday üretimi için büyük bir tehdit olduğuna değindi.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.