Çin’de kışlık buğday stokları alarm verirken, stoklardaki azalmalar ülkede endişe yaratıyor. Buğday fiyatlarındaki yükselişle ülkedeki olumsuz hava koşullarından dolayı buğday ekimlerinin gecikmesi bu endişeyi arttırıyor. Bir diğer taraftan da Çin’de tahıl üretiminde yaşanacak olumsuzlukların dünyayı oldukça etkileyeceği düşünülüyor.
Küresel buğday ihracatının yaklaşık yüzde 29’unu oluşturan Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş buğday piyasasında sert yükselişlere neden olurken, buğday fiyatlarının 1959’dan sonra ilk kez haftalık bazda yüzde 40’ın üzerinde arttığı görülüyor. Buğday arzında yaşanan sorunlarla birlikte fiyatlar da son 14 yılın zirvesine ulaştı.
Dünyada en fazla buğday ithal eden ve tüketen ülkelerin başında gelen Çin, bu durumdan oldukça etkilenmiş görünüyor. Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanı Tang Renjian, tarihin en kötü dönemini yaşadıklarını vurgularken, kışlık buğday stoklarının kritik seviyelerde seyrettiğini belirtti. Buğday stoklarındaki azalmalar ülkede endişe yaratıyor.
Buğday stokları eriyor
Çin’de alarm zillerinin çalmasının nedenleri arasında ise buğday fiyatlarındaki yükseliş ve hava koşullarından dolayı ekilemeyen buğday alanlarının çokluğu bulunuyor. Bakan Renjian, geçen yıl nadir görülen şiddetli yağışların normal buğday ekim alanlarının yaklaşık üçte birinin ekimini geciktirdiğine vurgu yapıyor. Ayrıca kış başlangıcından önce yapılan buğday mahsulü taramalarında birinci ve ikinci derece ürün stoklarının yüzde 20'den fazla düştüğünün tespit edildiğine işaret ediyor.
Kısa bir süre önce Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yapılan ankette birçok üretici bu yıl mahsul üretme koşullarının kötü bir senaryo ile karşı karşıya olduğunu bildiriyor. Bakan Renjian’a göre de 2022 yılında Çin’in tahıl üretimini büyük zorluklar bekliyor. Çin'in tahıl üretiminde yaşanacak olumsuzlukların dünyayı da oldukça etkilemesi muhtemel görünüyor. Bu konuyla birlikte gıda güvenliğinin de yeniden gündeme geleceği düşünülüyor.