tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.03.2022

Çin’de buğday, dünyada gıda güvenliği alarmı

Çin’de buğday, dünyada gıda güvenliği alarmı

Çin’de kışlık buğday stokları alarm verirken, stoklardaki azalmalar ülkede endişe yaratıyor. Buğday fiyatlarındaki yükselişle ülkedeki olumsuz hava koşullarından dolayı buğday ekimlerinin gecikmesi bu endişeyi arttırıyor. Bir diğer taraftan da Çin’de tahıl üretiminde yaşanacak olumsuzlukların dünyayı oldukça etkileyeceği düşünülüyor.

Küresel buğday ihracatının yaklaşık yüzde 29’unu oluşturan Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş buğday piyasasında sert yükselişlere neden olurken, buğday fiyatlarının 1959’dan sonra ilk kez haftalık bazda yüzde 40’ın üzerinde arttığı görülüyor. Buğday arzında yaşanan sorunlarla birlikte fiyatlar da son 14 yılın zirvesine ulaştı.

Dünyada en fazla buğday ithal eden ve tüketen ülkelerin başında gelen Çin, bu durumdan oldukça etkilenmiş görünüyor. Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanı Tang Renjian, tarihin en kötü dönemini yaşadıklarını vurgularken, kışlık buğday stoklarının kritik seviyelerde seyrettiğini belirtti. Buğday stoklarındaki azalmalar ülkede endişe yaratıyor.

 

cin-bugday.jpg

Buğday stokları eriyor


Çin’de alarm zillerinin çalmasının nedenleri arasında ise buğday fiyatlarındaki yükseliş ve hava koşullarından dolayı ekilemeyen buğday alanlarının çokluğu bulunuyor. Bakan Renjian, geçen yıl nadir görülen şiddetli yağışların normal buğday ekim alanlarının yaklaşık üçte birinin ekimini geciktirdiğine vurgu yapıyor. Ayrıca kış başlangıcından önce yapılan buğday mahsulü taramalarında birinci ve ikinci derece ürün stoklarının yüzde 20'den fazla düştüğünün tespit edildiğine işaret ediyor.


Kısa bir süre önce Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yapılan ankette birçok üretici bu yıl mahsul üretme koşullarının kötü bir senaryo ile karşı karşıya olduğunu bildiriyor. Bakan Renjian’a göre de 2022 yılında Çin’in tahıl üretimini büyük zorluklar bekliyor. Çin'in tahıl üretiminde yaşanacak olumsuzlukların dünyayı da oldukça etkilemesi muhtemel görünüyor. Bu konuyla birlikte gıda güvenliğinin de yeniden gündeme geleceği düşünülüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.