Rusya Antalya ve İzmir’den ithal edilen domates ve biberlerde virüs hastalıkları gerekçesiyle getirdiği analiz zorunluğunu kaldırma kararı aldı.
Örtü altında dış pazara yönelik sebze yetiştiriciliği yapan üreticiler Türkiye’nin bu alandaki en önemli alıcılarından olan Rusya’dan adeta gözünü kulağını ayıramaz oldu. İlk olarak 2016’daki siyasi krizin ardından Türk ürünlerinin ithalatına getirilen kısıtlamalardan bugüne domates ihracat kotası miras kalırken, iki ülke arasındaki sebze ticareti hastalık ve kalıntı problemine bağlı olarak aksamaktan kurtulamıyor.
Rusya’nın başta sebzecilik olmak üzere tarımda yerli üretime yönelim politikalarının etkili olduğu süreçte domates kotası adım adım genişletilse de Nisan ayından bu yana 300 bin ton olarak uygulanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz Aralık ayında domates ve biber için analiz zorunluluğu getiren Rusya’dan gelen yeni karar ise sınırlamalardan bunalan üretici ve ihracatçıları bir nebze rahatlatacak.
Darbe üç bitki hastalığından geldi
Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselkhoznadzor) tarımsal ticaretin Covid-19 salgınının gölgesinde geçtiği 2020 yılının son ayında Antalya ve İzmir’den domates ve biber sevkiyatını domates meyve buruşukluk virüsü, domates lekeli solgunluk virüsü ve pepino mozaik virüsünün gözlemlendiği gerekçesiyle durdurma kararı almış, ardından da bu ürünlerin ithalatına yüzde 100 analiz zorunluluğu getirilmişti.
Üreticilerin artık tamamen kotasız ihracata dönülmesini talep ettiği bir süreçte mevcut durumu daha da zorlaştıran ürün analiz şartı 10 aylık bir dönemin ardından geride kalıyor. Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Antalya ve İzmir’den Rusya’ya ihracat için gönderilen domates ve biberler için yüzde 100 analiz zorunluluğunun 9 Eylül itibariyle kaldırıldığı bilgisini verdi.
Hem endişeleri hem masrafları arttırmıştı
“Yasak hem üreticilerimiz adına bir tedirginlik oluşturmuş hem de ihracatçılarımıza ilave analiz masrafı çıkarmıştı” diyen Uçak, son dönemde ihraç edilen ürünlerde herhangi bir virüs sorununa rastlanmadığına dikkat çekiyor. Rusya’ya yapılan domates ve biber ihracatının yarısından fazlasını Antalya ve İzmir’in üstlendiğini hatırlatan Uçak, alınan kararla birlikte bu illerde iki ürünün Rusya’ya ihracatında 50 milyon doları aşmayı beklediklerini söylüyor.