tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.09.2021

Doğaya karşı kazanmak kaybetmek demek!

dogaya-karsi-kazanmak-kaybetmek-demek.png

Üst üste yaşanan doğal afetlerin Türkiye tarımındaki etkisini Kapak Konusu sayfalarında inceleyen tarlasera bu ay Dijital Tarım ekinin yeni sayısını da okurlarıyla buluşturdu.

Tarım arazilerinde bir gece ansızın bastıran dolu ya da zirai don da, bir mevsim boyu süren kuraklık ya da dondurucu soğuklar da üretimin doğal birer parçası. Kimisi önceden kestirilemese de, doğal afetler ya da zorlu iklim koşulları başta üreticiler olmak üzere tarımsal zincirin tüm parçaları tarafından olağan kabul ediliyor. Sonuçta onlar a karşı önlemler ve yeni yöntemler geliştiriliyor, risk alanlar ise bedelini kayıplarla ödüyor.

Ancak ya su baskını hatta yangın da dahil olmak üzere tüm bu “doğal sürprizler” bir elden taarruza geçerse? Üstelik de bir yandan süresi ve şiddeti artmış bir kuraklık da bastırırken? Küresel iklim değişikliğinin tüneline hızla girmeye başladığımız şu günlerde böylesi kötü senaryoları artık şanssızlıkla açıklamak mümkün değil. Dahası, insanlık sürece dair üstüne ni yapmazsa, yakın gelecekte “olağan” hale gelen bu felaket tabloları olabilir!

Yaz günlerinin miras bıraktığı tablo

2021 Yaz’ı da aslında Türkiye için yukarıdakine benzer, zorlu bir tablo ve ağır bir bilanço miras bırakarak sona eriyor. 2 yıl öncesine kadar uzanan bir çeşit “uzatmalı” kuraklık ve geniş bir alanda bitki örtüsünü kül eden orman yangınları başta olmak üzere bir dizi doğal afetin ülke tarımında bıraktığı izler ilerleyen aylarda daha belirgin hale gelecek.

dogaya-karsi-kazanmak-kaybetmek-demek3.jpg

Ancak telafi veya yeni çözüm arayışlarını yol açmak için tüm bu izleri vakit kaybetmeden sürmeye başllamak gerek. Pek çok üründe sezon sonu rekolte, kazanç-kayıp ya da ihracat hesaplamalarının yoğunlaştığı şugünlerde Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera da bu sürece katkı sunmayı amaçladı ve doğal afetler ile kuraklığın mevcut bilançosunu Kapak Konusu sayfalarında mercek altına aldı.

“Keşke”lerin değil, çözümlerin mevsimi olsun

Halihazırda Artvin’den Muğla’ya kadar pek çok bölgede sel ya da yangının bıraktığı yaraları sarmaya çalışan yüzlerce üretici ve binlerce dekar tarım arazisi var. Bu yüzden bizler de duygusallığı ve “keşke”leri bastırarak somut verileri ve acil görevleri ön plana almaya çalıştık. Bunu yaparken de ilk ve son sözü yine öncelikle mağdur üreticilere ve uzmanlara bıraktık.

Dileriz ki önümüzdeki sonbahar Türkiye tarımı için hem bir iyileşme, hem de her birimiz için bir ders çıkarma süreci olur. tarlasera ailesi olarak bizler de, değerli görüşlerine başvurduğumuz Doç. Dr. Makbule Nisa Mencet Yelboğa’nın şu yorumunu kendimize ve okurlarımıza bundan böyle sık sık hatırlatmaya kararlıyız: “Doğa ile savaş halindeyiz, kazanırsak kaybederiz.”

dogaya-karsi-kazanmak-kaybetmek-demek2.jpg

Bu ay tarlasera’da neler var?

Her ne kadar son iki aya damga vursalar da, iklimsel olaylar elbette ki tarım sahnesinin yegane gündemi değil, tarlasera’nın da! Uzun zamandır hazırlamak için sabırsızlandığımız Yonca dosyasının yer aldığı Eylül sayımızda hem ülke hem dünya tarımını ilgilendiren iki paradigma değişimi de masaya yatırılıyor: İlki; hızla “kalite” eksenine oturan fındık pazarı ve zararlılar nedeniyle tam da aksi yöne kaymaya başlayan Türkiye’nin konumu. Aynı şekilde, Çin’in küresel tarım sahnesinde dengeleri artık iyice sarsmaya başlayan etkisini ele aldığımız yazımızı da dikkatle inceleyeceğinizi düşünüyoruz.

Örtü altı üretimde fark yarattıkça ününü de arttıran perlit maddesine dair bilmediklerinizi, adı kazalarla anılmaktan bir türlü kurtulamayan traktörlerde iş güvenliğinin altın kurallarını ve Hollanda’nın tarımsal verimlilikte örnek ülke olmasında büyük pay sahibi Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’nin öyküsünü de bu ay tarlasera’nın Detay sayfalarında bulacaksınız.

Yeni sayısıyla Dijital Tarım da dopdolu!

Okurlarımızın ilgiyle beklediği tarlasera eklerinden olan Ditijal Tarım’ın dördüncü sayısı da bu ay dergimize eşlik ediyor. Salt bir teknolojik yenilikten fazlası sayılan ve temel düşünce süreçlerimizi bile yeniden tanımlamaya hazırlanan yapay zekanın tarımda başlattığı devrim, Dijital Tarım ekimizin bu seferki ana konusu oldu.

dogaya-karsi-kazanmak-kaybetmek-demek1.jpg

Okumak için mola verin!

Yenilikçi tasarımı ve görsel kalitesiyle yıllardır okurlarına çok özel bir dergi deneyimi yaşatan tarlasera’nın Eylül sayısını edinmek Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Derginizi dijital ortamda okumak için ise Dergilik uygulamasını telefonunuza indirip bu linke tıklayabilirsiniz. tarlasera’yı her ay masanızda görmek için ise tek yapmanız gereken abone olmak. Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.

Keyifli okumalar dileriz!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.