tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.07.2021

Sel sularına direnen domatesler geliyor

Sel sularına direnen domatesler geliyor

Küresel iklim değişikliğine paralel olarak sıklaşan sel afeti Türkiye’de de tarım arazilerinin korkulu rüyası. Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden uzmanlar ise su baskınlarının etkilerine dirençli domates çeşitleri geliştirme hedefinde.

Tarım arazilerinde ürünleri hastalık ve zararlılardan korumak için verilen mücadelenin görünür kısmını bitki koruma uygulamaları oluşturuyor. Pestisitler, yani zirai ilaçlarla ya da biyolojik mücadele gibi yöntemlere başvurulan bu mücadelenin gizli ama etkili diğer cephesi ise bu etmenlere karşı dayanıklı çeşitlerin ıslahına dayanıyor.

Ancak bitki sağlığı ve verimi etkileyen yegane faktörler hastalık ve zararlılar değil. Olumsuz hava koşulları ve doğal afetler de tarım alanlarında pek çok en az onlar kadar büyük ve genelde de ani ve beklenmedik hasarlara yol açabiliyor. Küresel iklim değişikliğine paralel olarak daha sık ve daha keskin hale gelmeye başlayan bu çevresel faktörler, tohumculuk alanındaki yeni yönelimleri de artık doğrudan belirliyor.

Islahçıların önceliği iklim kaynaklı riskler

İklim ve çevre kaynaklı riskler gözetilerek yapılan bu Ar-Ge çalışmalarına yeni bir örnek ise Türkiye’den geleceğe benziyor. Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde uzmanlar, ülke genelinde hem tarla hem de örtü altı üretimde sık sık kayıplara yol açan sel ya da su baskınlarının etkilerine karşı dayanıklı domates çeşidi geliştirmek için çalışma başlattı.

sel-sularina-direnen-domatesler-geliyor1.jpg

Taban suyuna toleranslı bitki aranıyor

İklim değişikliği sürecinde domatesin üretim sezonunda gelen sel hasarı riskini azaltma hedefiyle yol çıkan araştırmacılar, proje kapsamında Enstitünün gen havuzunda yer alan toplam 250 farklı domates bitki materyali üzerinde çalışıyor. Tümü yerli menşeli bu materyalin ıslah serasında süren denemelerinde ise öncelik, bazı domates hatlarının uzun süreli su baskınlarına ve taban suyuna karşı tolerans düzeylerini belirlemek.

Enstitü Müdürü Cengiz Türkay 2 yıl sürecek proje sonucunda geliştirilecek çeşit adaylarına ait fidelerin olası bir sel afetinden daha az etkil3eneceğini söylerken, proje yürütücüsü Mine Bulut da su baskınına toleranslı domates çeşitlerinin ürün ve verim kayıplarını azaltacağına dikkat çekiyor.


Yorumlar
  • Mary Kent

    İŞİM İÇİN NASIL KREDİ ALDIM. Herkese merhaba, kredisini daha önce Steve Wilson Kredi firmasından almış kişilerin yorumlarını gördüm. Dürüst olmak gerekirse, bunun bir aldatmaca olduğunu düşündüm ve sonra onların tavsiyelerine dayanarak bir talepte bulunmaya karar verdim. Birkaç gün önce iş için talep ettiğim 7.500.000 TL tutarındaki şahsi banka hesabımda teyit ettim. Bu gerçekten iyi bir haber ve gerçek bir krediye ihtiyacı olan ve geri ödeme yapacak herkese e-posta yoluyla başvurmalarını tavsiye ettiğim için çok mutluyum: stevewilsonloanfirm@gmail.com veya LINE ID: 3091140693 Yasal kredi verenler var! Size borç verebilirler. Bay Steve Wilson ile iletişime geçin. E-posta: stevewilsonloanfirm@gmail.com SATIR Kimliği: 3091140693

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.