tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.03.2021

Fındıkta don zararı bu kez geliyorum dedi!

findikta-don-zarari-bu-kez-geliyorum-dedi3.jpg

Ocak ayındaki alışılmadık sıcaklıklara aldanan fındık bahçeleri, Şubat’ta yaşanan kar yağışları ve zirai dondan büyük zararla çıktı. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğü Giresun ve Ordu’da don riski henüz geçmiş değil.

Girdi fiyatlarında geniş zamana yayılan artışa ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yarattığı olağandışı koşullara karşın tüm gücüyle üretime devam eden tarım arazilerinin hızını bu sezon iklim kaynaklı sorunlar kesti. Geçtiğimiz yaz ve sonbahar döneminde düşük yağış oranları pek çok ürünü kuraklık baskısı altında bırakırken, 2021 yılı ise üst üste yaşanan zirai don afetleriyle geldi.

Ocak ayı boyunca çoğu bölgede mevsim normallerinin hayli üzerinde seyreden sıcaklıkların pek çok ürüne “yalancı bahar” yaşatmasının ardından kış mevsimi sert yüzünü Şubat ayı ile birlikte tarım arazilerine göstermişti.  Özellikle meyve bahçelerini olumsu etkileyen bu iklimsel şokun kurbanlarından biri Bursa başta olmak üzere Marmara bölgesindeki zeytinlikler olmuştu.

Fındıklar vaktinden çok önce uyanınca…

Bahar aylarıyla birlikte bitkilerin olgunlaşma süreci yaklaştıkça, tıpkı zeytinde olduğu gibi iklimin “oyununa gelen” diğer ürünlerde de kayıpların boyutu daha da belirginleşmeye başladı. Bunların başında ise Türkiye’nin son yıllarda artan tüm sorunlarına karşın üretim ve ihracatta dünya liderliğini koruduğu fındık geliyor.

findikta-don-zarari-bu-kez-geliyorum-dedi1.jpg

Doğu Karadeniz’de fındığın bugün karşı karşıya kaldığı kayıp aslında hava sıcaklıklarının 20 derecelere kadar dayandığı Ocak ayında ilk belirtilerini vermeye başlamıştı. Üretimin kalbinin attığı Ordu ve Giresun’da pek çok bahçede bitkiler erkenden püskül açıp tomurcuklanırken, vaktinden yaklaşık 1,5-2 ay önce uyanmaya başlayan fındıklar bu haliyle dona karşı da savunmasız hale gelmişti.

Dallarda yanmalar var, don riski ise sürüyor

Nitekim bölge üreticilerinin 60’lı yıllardan beri tanık olmadıklarını söylediği bu zamansız bahar Şubat ortalarında yerini sıfırın altına düşen sıcaklıklara ve kar yağışlarına bıraktı. Özellikle 250-500 metre rakım seviyesinde ve güneye bakan bahçelerde yaşanan zirai don fındık dallarında yanmalara neden olurken erken davranan meyveleri ise üreticinin kayıp hanesine yazmaya başladı.

Bölgede Mart başına kadar uzanan bu soğuk hava dalgası özellikle gece saatlerinde artan don riskiyle etkisini hissettirmeye devam ediyor. Önümüzdeki günlerde yaşanabilecek yeni şokların endişesini taşıyan üreticiler bir yandan rutin bahar hazırlıklarını yürütürken diğer yandan da ocaklardaki mevcut hasarın tespiti ve telafisi için çalışmalar sürüyor.

findikta-don-zarari-bu-kez-geliyorum-dedi2.jpg

Kayıplar yüzde 80’i bulabilir

Fındık üretiminde başı çeken Giresun’da don riskinin devam ettiği uyarısında bulunan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Önümüzdeki günlerde havaların ısınması ve çotanakların oluşum evresine girmesiyle hasarın boyutu daha net ortaya çıkacak” diyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ise Ordu bölgesinde 500 metre düzeyinde rakıma kadar olan bahçelerde yapılan incelemelere göre yüzde 20-80 arasında ürün hasarı yaşandığı bilgisini veriyor.

Sigorta başvurusu için yarın son gün!

Bahçesi zirai dondan etkilenen fındık üreticisinin ürün kaybı karşısında şu an için tek dayanak noktası tarım sigortaları. Bunun için devlet destekli tarım sigortası kaydı bulunan üreticilerin hasar kaydı için TARSİM’e ihbarda bulunması gerekiyor.  TARSİM kapsamındaki sigortalardan faydalanmak isteyen diğer üreticilerin ise son başvuru tarihi olan 11 Marta, yani yarına kadar başvuru sürecini tamamlaması gerekiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.