tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.01.2021

Türkiye’nin su haritası kıpkırmızı oldu!

Türkiye’nin su haritası kıpkırmızı oldu!

Tarım alanları ve su kaynaklarının hasret kaldığı yağışlar geçtiğimiz haftalarda geçici bir nefes aldırsa da kuraklık süreci devam ediyor. NASA’nın Türkiye’ye raporuna göre yağışsız geçen her gün bitkisel verimliliği daha da riske atıyor.

Türkiye yaz aylarından itibaren mevsim normallerinin altına inen yağış oranları kış dönemi ile birlikte kritik seviyelere düşmüş durumda. Her ne kadar son birkaç haftada pek çok bölgede uzun süredir beklenen yağışlar nihayet toprakla buluşmuş olsa da kuraklık tehlikesi henüz geçmiş değil. Kuraklığın etkileri halen kent kesimlerini besleyen su rezervlerinin yanı sıra tarımsal sulamada da kendisini hissettirmeye devam ediyor.

Yüzde 80 şiddetli kuraklık yaşıyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) kamuoyuyla paylaştığı uydu görüntüleri de durumun ciddiyetini koruduğunu gözler önüne serdi. NASA’nın internet sitesinde yayımladığı Türkiye’ye özel kuraklık haritasında Trakya’nın ve Batı Akdeniz’in belli kesimleri dışında ülke genelinde yeraltı su miktarı ve toprak nemliliğinin alarm verdiği görülüyor.

Bugün itibariyle Türkiye coğrafyasının yüzde 80’inin “şiddetli kuraklık” ile karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, önümüzdeki aylarda ihtiyaç duyulan yağış oranlarının yakalanamaması halinde özellikle tarımsal üretimde Türkiye’yi zor günlerin beklediği uyarısı yapılıyor.

turkiye-nin-su-haritasi-kipkirmizi-oldu1.jpg

İlk alarm 2019’da çalmıştı

Aslında kuraklığın bu denli riskli boyutlara ulaşması 2020 yazından da önceye dayanan düşük yağış rejimine dayanıyor. 2019’da da yılın farkı dönemlerinde pek çok bölgede yağış miktarları mevsim normallerinin gerisine düşmüş ve kısmı kuraklığın etkileri yine bitkisel üretime dair rakamlara belli oranda yansımıştı.

Gökyüzü yeryüzünü unuttu!

2020 Temmuz’undan itibaren ise dönemsel ve bölgesel istisnalar dışında, deyim yerindeyse gökyüzü yeryüzünü beslemeyi unutmuş görünüyor! Ekim ve Aralık arası düşen yağışlar ise 1981-2010 yılları arasındaki ortalamaların yarısından bile daha düşük seviyede kaldı. Yeni yılın ardından özellikle Batı kesimlere kısa bir süreline nefes aldıran yağışlar ise durumu tersine çevirmek için yeterli olabilmiş değil.

Yağışlar artabilir ama süreklilik gerekli

NASA’nın paylaştığı haritada kırmızı ve turuncu renkli alanlar su seviyelerinin normalin altında olduğu bölgeleri gösteriyor. Mevcut rakamlarn tarımsal verimlilik tablosunu belirsizliğe ittiği belirtilen raporda, Ocak ayının sonlarına doğru daha çok yağış tahmini yapılsa da bu kuraklığın geride kalması için bu yağışların kalıcı olması gerektiğinin altı çiziliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.