Düşük yağış oranları Türkiye genelinde tarım arazilerini etkilemeye başladı. Yaz aylarından bu yana son 91 yılın en kurak dönemini yaşayan Trakya’da ise buğdayda şimdiden ciddi kayıplar yaşanıyor.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının damga vurduğu 2020 yılının son ayına girilirken, tüm olağanüstü koşullara karşın üretimin hız kesmeden devam ettiği tarım arazilerinde yeni bir tehlikenin çanları duyulmaya başladı. Kış sezonuna girildiğinden bu yana ortalama değerlerin altında seyreden yağışlar zaman ilerledikçe kuraklık riskini arttırmaya devam ediyor.
Tarımsal sulamanın en önemli kaynaklarından olan pek çok barajda doluluk oranları riskli seviyelere gerilerken yeraltı su kaynaklarında da benzer bir durum yaşanıyor. Türkiye tarımının lokomotifi olan buğday başta olmak üzere tarla bitkilerinde sorun yakıcı şekilde hissediliyor. Mevsim normallerine oranla en az yağışın düştüğü Trakya bölgesinde ise susuzluğa bağlı ürün kayıpları başladı bile.
Yalnızca 4 gün yağmur yağdı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı 2020 Yılı Kasım Ayı Alansal Yağış Raporu’na göre Türkiye genelinde yağış miktarı Kasım ayı ortalamalarına göre bu yıl yarı yarıya azaldı. Trakya bölgesinde ise Tekirdağ ve Kırklareli illeri yüzde 60 ile 80 arasında. Geçtiğimiz ay yalnızca 4 gün boyunca ve metrekare başına 4,4 kg yağış alan Edirne ise yüzde 96 oranında bir düşüşle karşı karşıya.
Trakya’yı vuran bu kuraklık dalgasının başlangıcı kış sezonundan da öncesine dayanıyor. Geride kalan yaz aylarında da ortalamaya göre oldukça düşük yağış olan bölge Ekim ayında yayımlanan rakamlara göre son 91 yılın en kurak yılını yaşıyor. Ekim ayının sonlarında gelen yağışlarla birlikte üreticiler kısa süreliğine rahat bir nefes alsa da son 1,5 aydır tablo yeniden kuraklık rengine bürünmüş durumda.
Buğdayda yüzde 30-50 kayıp var
Ayçiçeği ve çeltik gibi Trakya tarımının dayanak noktası iki üründe yaşanan kayıplar susuzluğun ilk etkileri olarak üretimin bu önemli kalesini sarstı. Bölgede normal şartlarda Ekim ayının ortalarında başlayan buğday ekimi ise geç gelen yağışlar nedeniyle Kasım ayına sarkarken, o tarihten bu yana beklediği suya bir türlü kavuşamayan buğday arazilerinde şimdiden yüzde 30-50 civarında kayıp olduğu belirtiliyor.
“Üreticinin gözü kulağı önümüzdeki dönem için umut edilen yağışlarda” diyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Toprak üzerinde hala çıkmayan buğdaylarımız var. Bunların beslenmesinin tek yolu ise yağış. Bu olmazsa ürünlerimizin tümünün olumsuz anlamda etkilenmesi kaçınılmaz” diye konuşuyor.
Sanayi tüketimi devam ederse yeraltı suyu tükenecek
Trakya’nın yeraltı sularının yüzde 85’inin tükendiğini söyleyen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer ise, yeraltı kaynaklarının sanayi amaçlı kullanımının yarattığı risklere dikkat çekiyor: “Bu suları artık bir rezerv olarak kullanmamamız lazım. Yoksa bu tüketim biçimiyle yeraltı su seviyesinden artık istifade edilemeyecek bir noktaya geleceğiz.”