tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.11.2020

Faydalı böcekler destekle yaygınlaşacak

faydali-bocekler-destekle-yayginlasacak1.jpgBitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknik mücadele uygulamaları için üreticilere 130 TL’den 520 TL’ye kadar destek verilecek.

Bitkisel ürünleri zararlıların yıkıcı etkisinden koruyan bitki koruma uygulamaları gelişen tarımsal teknolojiler paralel olarak her geçen gün gelişiyor. Bunun bir ayağını doğa ve insan sağlığıyla daha uyumlu pestisitlere dayanan sürdürülebilir yöntemler oluştururken, kimyasal yöntemlere destek ya da alternatif oluşturan biyolojik ve biyoteknik yöntemleri de yaygınlaşmaya devam ediyor.

Zararlı böceklere karşı onlarla beslenen yararlı böcekleri öne süren biyolojik mücadele sistemleri Türkiye’de de sera alanlarında önemli bir yaygınlık kazandı. Aynı şekilde, tarım arazilerinde zararlıların kontrolünü sağlayan feromon ve tuzak uygulamaları gibi biyoteknik yöntemler de hem verime olan faydaları hem de verilen teşviklerle birlikte giderek daha çok üreticinin görüş alanına giriyor.

Her iki yöntemi birleştirenler en çok desteği alacak

Yeni sezonda arazilerinde biyolojik ve biyoteknik mücadele uygulayacak üreticilerin yararlanacağı destekler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği hem örtü altı hem de açık alan için yapılacak destek ödemelerini kapsıyor.

faydali-bocekler-destekle-yayginlasacak2.jpgBuna göre örtü altında domates, biber, hıyar, patlıcan ve kabak üretiminde zararlılara karşı biyolojik mücadeleye başvuran üreticilere dekar başına 400 TL, biyokteknik mücadele yöntemleri kullanan üreticilere ise dekar başına 120 TL destek verilecek. Serasında her iki yöntemi birden uygulayan üreticiler ise toplam 520 TL destek alacak.

İşte son başvuru tarihleri

Açık alanda meyve ya da sebze üretimi yapan üreticiler için de başta biyoteknik mücadele olmak üzere alternatif yöntemler teşvik ediliyor. Yeni sezonda domates, zeytin, turunçgil, üzüm, elma, kayısı, nar, ayva, armut, şeftali ve nektarin üretilen açık arazilerde bu yöntemlere başvuran üreticilere dekar başına 130 TL destek verilecek.

Tebliğe göre, açık alanda yaptıkları üretime dair desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin 4 Aralık tarihine kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Serada biyolojik ve biyoteknik mücadele yürütecek olan üreticiler için ise son başvuru tarihi 31 Aralık olarak belirlendi.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.