tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.11.2020

Biraz nohut cipsi alır mıydınız?

Biraz nohut cipsi alır mıydınız?

Mersin’de nohuttan üretilen cips hem çocukların sağlıklı gelişimine yardımcı olacak, hem de için yeni bir tarımsal yatırım alanı oluşturacak.

Mısır ve patates ile özdeş olan cipsler yediden yetmişe pek çok tüketicinin vazgeçemediği lezzetlerden biri. Elbette hepsinden önce, her şeyin en lezzetlisini isteyen çocuklar için böyle! Ancak ne kadar cezbedici olsa da, trans yağ ya da tuz içerikleriyle nedeniyle cipsleri, özellikle de gelişim çağındaki bireylerin kararında tüketmesi gerekli.

Peki pek çok endüstriyel gıdada olduğu gibi, cipslerin de daha sağlıklı alternatifleri yok mu? Özellikle de “cips yerine kuruyemiş ye” nasihatlerine aldırmayan çocukların ebeveynleri için bu alternatiflerin sayısı artıyor. Bunun en yeni örneği ise Türkiye’de, Ulusal Baklagil Konseyi ve Mersin Üniversitesi’nin işbirliğinde üretildi.

Bakliyat tüketiminin artması gerekli

Çocuklar için hem besleyici hem de yüksek lif ve protein değerleriyle bağışıklığı güçlendirici bir cips üretmek için yola çıkan bu iki kurum, bundan bir süre önce nohut bitkisinden cips üretmek için kolları sıvadı. Laboratuar ortamında yapılan denemelerden sonra araştırmacılar, besleyiciliğinin yanı sıra lezzetiyle de ön plana çıkan “nohut cipsi”ni geliştirdi.

biraz-nohut-cipsi-alir-miydiniz1.jpg

Yüksek protein içeren bakliyatların çocuklara sevdirilmesi gerektiğini söyleyen Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir, “Virüslerin çoğalmasını önleyen antiviral ve bağışıklık sistemini güçlendiren prebiyotik özellikleri nedeniyle bakliyatlara pandemi döneminde artan ilginin devam etmesi gerekiyor” yorumunu yapıyor.

Ülke genelinde satışı planlanıyor

“Nohut cipsini deneyenler tadını beğendi. Ancak bizim açımızdan öncelikli ürünün sağlıklı olması çok önemli” diyen Özdemir, ürünün endüstriyel hale getirilerek ticarileşmesini için yatırımcılarla görüşeceklerini söylüyor ve “Yatırımcıların projeyi değerlendirilmesi halinde nohuttan cipsin seri üretimle ülke genelinde satışa sunulmasını planlıyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.