tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.10.2020

Avokado üreticileri meyve hırsızlarına karşı

Avokado üreticileri meyve hırsızlarına karşı

Avokadonun artan pazar fiyatını fırsat bilen emek hırsızlarının Antalya-Kumluca’daki bahçelerden binlerce sayıda olgunlaşmamış avokadoyu çalması üreticileri zor durumda bıraktı.

Dünyanın pek çok bölgesinde geçmişten beri yaygın olarak tüketilse de, avokadonun pazarı Türkiye’deki 2000’li yıllardan itibaren ve oldukça ağır adımlarla gelişti. Ancak artık son dönemde besleyiciliğiyle kendini tüketiciye kendini kanıtlamayı başaran avokado, bir yandan da pek çok “yeni” meyve gibi hızla Akdeniz topraklarına uyum sağlayarak meyve üreticileri için ciddi bir alternatif haline geldi bile.

Hal böyle olunca avokadoya küçüklü büyüklü çoğu market ve pazarın raflarında rastlamak son derece olağan hale geldi. Ancak raf komşusu olan pek çok diğer meyvede olduğu gibi avokado fiyatları da hem mevsim şartları hem de piyasa koşulları nedeniyle değişkenlik gösteriyor. Hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte hareketlenen üretim zincirinde bugünlerde ürünün tüketici fiyatları 10 TL bandına kadar yükseldi.

Emek hırsızları iş başında

Ancak bir yandan ürünün bu artan değeri kötü niyetli insanları da harekete geçirmişe benziyor. Bir süredir Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan avokado bahçelerinde yaşanan hırsızlık vakaları, tam da hasada hazırlanmakta olan pek çok üreticinin bir yıllık emeklerini boşa çıkarıyor. Bahçelere gizlice girerek henüz olgunlaşma aşamasında olan yüzlerce meyveyi toplayan bu kişilere karşı üreticiler ise çareyi nöbet tutmakta buldu.

avokado-ureticileri-meyve-hirsizlarina-karsi1.jpg

Tek bahçede 30 bin TL zarar

Kumluca’ya bağlı Sahur mahallesinden Şaban Deveci, meyve hırsızları yüzünden mağdur olan üreticilerden bir tanesi. Bahçesinde her birinde 400-500 meyve bulunan ağaçların çoğunda yalnızca 10-15 meyve kaldığını gören Deveci, kalan ürünleri sağlıklı bir şekilde hasat gününe ulaştırmak için bahçede nöbete başladıklarını söylüyor.

Üretimin yoğun olduğu bir diğer mahalle olan Narenciye'de de benzer bir durum var. Bahçesini çevreleyen tel örgüleri keserek içeri giren hırsızların dalından çaldıkları yüzlerce avokado nedeniyle 30 bin TL zarara uğradığını söyleyen Yusuf Torun, hırsızlara karşı bahçeye çeşitli tuzaklar kurduğuna dikkat çekerek, “Kolaysa bir daha gelsinler” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.