Konya’da kurulacak Akıllı Sistemler Teknoloji Merkezi’nde yapay zekaya sahip ekim-dikim, ilaçlama ve çapalama makineleri geliştirilecek.
Süratli nüfus artışı, iklim değişikliği ve su krizi gibi yakın ve uzak geleceğimizi şekillendirecek süreçler tarımı tüm dünya için en hayati role taşımış durumda. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yaşattığı deneyim de bu gerçekliği artık yadsınamaz bir hale getirdi. Tarımın üzerindeki bu büyük sorumluluğu taşımasının yolu ise teknoloji ile ne kadar buluşabildiğine bağlı.
İşte bu yüzden tarım sektörü son yıllara damga vuran dijital teknolojilerin hızla odak noktası haline geliyor. Akıllı tarım konsepti bitkisel üretimin her alanında yeni buluş ve uygulamaları doğururken, Türkiye’nin de bu gelişimin bir parçası olabilmesi için belki küçük ve ağır, ancak ilham verici adımlar atılmaya başladı.
Odak noktası tarımsal mekanizasyon
Kuruluş çalışmaları devam eden Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Akıllı Sistemler Teknoloji Merkezi (AKİTEK) de bu adımlardan biri. Avrupa Birliği tarafından 5 milyon Euro’luk ödenek desteği alan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde desteklenen proje, tarım makinelerine yönelik yapay zeka teknolojilerine odaklanacak.
6 ay içinde faaliyete geçmesi planlanan AKİTEK bünyesinde üniversitenin akademisyenleri, mezunları ve öğrencilerinin ekonomi, sağlık ve çevre konularında projeler geliştirecek. Bu projelerin merkezinde ise tarım teknolojileri olacak. Merkezin öncelikli hedefi ise Türkiye’de üretilen tarım makinelerini “akıllı tarım” prensipleriyle çalışan sistemler haline getirmek.
İhraç edilen makinelerin katma değeri düşük
Türkiye’den ihraç edilen ilaçlama, çapalama ve ekim-dikim makineleri gibi aletlerin katma değerlerinin dünya genelindeki ürünlere göre düşük olduğuna dikkat çeken KTO Karatay Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Oktay Altun, “Amacımız buradaki zirai aletlere yapay zeka eklemek ve bu sayede özellikle Kafkasya, Orta Asya ve Afrika pazarlarına girebilmek” diyor.
Daha verimli, daha hızlı ve daha güvenli olacak
En büyük yatırımı dijital tarım teknolojileri için yaptıklarını söyleyen Altun, “Örneğin ilaçlamanın akıllı sistemlerle yapılmaması insan sağlığı, çevre ve maliyet açısından zarara neden oluyor. Aynı şekilde yapay zeka ile çalışan bir çapalama makinesi filizlere ya da ağaçlara zarar vermeden ve kısa zamanda iş görebiliyor. Tüm bu makineler akıllı teknolojiler sayesinde çok daha verimli hale gelecek” diye konuşuyor.