tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.09.2020

tarlasera 10 yaşında!

tarlasera 10 yaşında!

Bundan tam 10 yıl önce yolculuğuna başlayan Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, yeni bir on yıla ilk günkü heyecanıyla, ama çok daha güçlü ve büyüyen hedefleriyle giriyor. Çünkü tarımı ve onu anlatmayı, konuşmayı seviyoruz!

Şevket Özcan
Tematik Genel Müdürü

tarlasera bundan tam 10 yıl önce, 15 Eylül 2010 tarihinde ilk sayısı ile raflarda yerini aldı. Tarımın hikaye anlatıcısı tarlasera, şimdi artık tam 10 yaşında. Kesintisiz şekilde her ay yayımlanan bir yayın için 10 yıl ayakta kalabilmek ve zindeliğini koruyabilmek oldukça kıymetli. tarlasera, aynı zamanda yayıncısı Tematik’in de ilk ürünüydü. 2010 yılı Haziran ayında kurulan ve Türkiye’nin en büyük tarımsal içerik ve pazarlama iletişimi ajansı olan Tematik de tarlasera ile birlikte 10. yaşını kutlamış oluyor. Yani aslında çifte mutluluk yaşıyoruz.

Tarıma ilgi duyan ve ondan kazanç sağlayan herkes için anlaşılabilir ve keyifli bir okuma deneyimi sunuyoruz. Tarımın ve tarımsal ürünlerin hikayelerini anlatırken kullandığımız analitik, yalın, net ve estetik dil okurlarımızın sayısını her geçen gün arttırıyor ve okur niteliğimizi zenginleştiriyor. Bunun yanında dijital kanalları kullanma becerilerimizle, konvansiyonel okuma deneyimini dijital ortama taşıyor ve okurlarımızla kurduğumuz bağı güçlendiriyoruz.

Bizler geçen 10 yılın her anında kısa süreli heveslerin, planlanmamış isteklerin, hedeflenmemiş hayallerin ve yönetilemeyecek değişimlerin uzağında olmaya çabaladık. Bu yüzden de gerçekçi planlamalar, ilkelerimizle güçlenen idealler, değişime olan inancımız ve işimizi severek yapmanın verdiği heyecanımız ile tarlasera’yı yayıma hazırladık. Geldiğimiz aşamadan mutlu ve gururluyuz.

Geçtiğimiz 10 yıl boyunca hem dünyada hem de ülkemizde tarımın değişimine hep birlikte tanık olduk. Tarımın stratejik öneminin her geçen gün nasıl büyük bir şiddetle arttığını birlikte gözlemledik.

Teknoloji kullanımının tarımsal üretimin artık değişmez bir parçası haline geldiğine, verimli ve faydalı bir üretimin ancak entegre bir planın parçası olduğuna, bir ülkenin liderliğinin muhakkak tarımsal gücü ile orantılı olabileceğine şahitlik ediyoruz. Azalan kaynakların yönetiminin gerçek bir beka meselesi haline geldiğini, tarımsal iş gücünün aslında çok kritik olduğunu, üreticilerin topraklarıyla kurdukları ilişki sürdürülebilir hale gelirse anlamlı farz edilebileceğini biliyoruz.

tarlasera-10-yasinda1.jpg

Anlık, popülist, bilimsellikten uzak ezberlerle yürünemeyeceğine; doğa ile barışık olmayan metotların fayda sağlamayacağına; araştırmadan, okumadan, incelemeden sağlıklı bir üretim ekosisteminin kurulamayacağına; planlama olmadan yapılacak tarımsal üretimin de geleceğinin olamayacağına tanıklık ediyoruz. Yaşanan değişimlerin ve dönüşümlerin bir parçası olmayan yapıların ise gelecekte söyleyebilecek sözlerinin de olamayacağını görüyoruz.

Tarımsal üretim zincirindeki her grubun birbirleriyle biraz daha yakınlaştığını ve ortaklaştığını gözlemliyoruz. Mahsul üretiminin her sezon daha da zorlaştığına, verimlilik çabası ve mücadele tekniklerinde ise bilincin geliştiğine tanıklık ediyoruz. Dijital yeteneklerin önemini, tedarik zincirindeki şeffaflığın değerini anlıyoruz.

Sağlıklı ve güvenli bir gıda arzı için ölçülebilir ve kayıtlı bir sistemin şart olduğunu, üreticiler dengeli şekilde kazanamazsa tüketicilerin de ekonomik gıdaya erişiminin mümkün olamayacağını görüyoruz.

tarlasera’nın geçtiğimiz 10 yıldaki nüshaları tarımın hem dünyadaki hem de ülkemizdeki değişim ve dönüşümü anlamak için güçlü bir kaynak sunuyor. Dünyadaki tarımın 10 yılının yakından tanığıyız. Gözlemlerimizi, değişimleri, olanları ve olabilecekleri sizlere aktarmaya çalıştık. Her birimizin omzunda gelecekten bakıldığında geçmişte söylediklerimizin ağırlığı duruyor. Bizler de yazdıklarımızdan mesulüz ve tüm çabamız titiz öncülere ışık tutabilecek kaynaklar oluşturmak. Çünkü yaptığımız işi seviyoruz. Tarımı ve onu anlatmayı, konuşmayı seviyoruz!

Onuncu yılımızda da ilk günkü heyecanımızı koruyoruz. Ve şimdi çok daha güçlüyüz. Erişim oranlarımız ve çeşitliliğimiz, okurlarımızın ilgisi ve Tematik’in güçlü yürüyüşü ile gurur duyuyoruz. Ve biliyoruz; önümüzdeki 10 yılda ilk 10 yılımızdan çok daha büyük sorumluluklar bizi bekliyor olacak. İkinci 10 yılımız için net bir hedefimiz var. Değişime ve adaptasyona duyduğumuz inanç ile tarlasera’yı geleceğe taşıyacak ve önümüzdeki 10 yılda tarlasera’yı tarımsal içerik üreticisi olarak küresel bir marka ve oyuncu haline getireceğiz. Birlikte başaracağımıza inanıyoruz.

Yazarlarımızla, paydaşlarımızla ve tabii ki siz okurlarımızla gelecek 10 yıllarda da “okumak için mola vermek” üzere!

Sonsuz teşekkürler…


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.