Zirai ilaçlarda kullanılan 9 farklı etken madde daha gelecek yılsonu itibariyle tarımda tamamen yasaklı olacak. Toplam 7 etken madde için ise kısıtlama kararı alındı.
Tarımda kullanımı aşamalı olarak sonlandırılacak ya azaltılacak etken maddeler listesi büyümeye devam ediyor. Hastalık ve zararlı mücadelesine katkı sunsalar da toprak, doğa ve insan sağlığı açısından risk taşıdığı belirlenen 16 pestisit türüne dair geçtiğimiz aylarda alınan kararın ardından, bu kez toplam 16 adet daha zirai ilaç için kısıtlama/yasaklama takvimi oluşturuldu.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak tanımlanan pek çok etken madde dünya genelinde pek çok ülke tarafından tarım alanlarından uzaklaştırılmaya başladı. Pestisit yasaklarına dair Avrupa Birliği (AB) ile paralel bir yol izleyen Türkiye’de son 10 yıllık süreçte toplam 185 aktif maddeye yasak getirildi.
Bitki korumada dönüşüm hızlanacak
AB son olarak geçtiğimiz Mayıs ayında açıkladığı tarımsal stratejisinde, kimyasal bazlı bitki koruma ürünlerinin 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılmasını hedeflediğini duyurmuştu. Bu yılın başında Türkiye’de de Tarım ve Orman Bakanlığı, “risk” tanımındaki ve halen kullanımda olan 41 aktif maddeye dair ziraat fakültelerinin görüşlerine başvurmuştu.
Bunun sonucunda Haziran ayı başı itibariyle söz konusu listedeki 16 etken madde için, son tarih 2021 sonu olmak üzere 3 aşamalı bir yasaklama süreci başlatıldı. Listede yer alıp yasak kapsamına alınmayan diğer zirai ilaç türlerine dair tartışmalar ise o tarihten bu yana devam etti. Bakanlığın aldığı bu yeni kararla birlikte sürece 16 etken madde daha dahil oluyor.
Yeni listede hangi maddeler var?
Bu etken maddelerden 9’unun zirai mücadelede kullanımı, tıpkı bir öncekiler gibi 2021 yılı sonuna kadar tamamen yasaklanmış olacak. Bu ürünler Flusilazole, Ethoxysulfuron, Ioxonil, Tepraloxydim, Tralkoxydim, Triasulfuron, Chlorpyrifos-methyl, Novaluron ve Thiacloprid olarak sıralanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İl Müdürlüklerine gönderdiği genelgeye göre, listedeki diğer 7 aktif madde olan Chloridazon, Chlorpropham, Desmedipham, Linuron, Oxadiazon, Dimethoate ve Ethoprophos’un kullanımına ise, yine belirli bir takvim çerçevesinde kısıtlamalar getirilecek.