tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.6.2020

Tarımda kullanılan 16 etken maddeye yasak

Tarımda kullanılan 16 etken maddeye yasak

Tarım ve Orman Bakanlığı zirai mücadelede kullanılan 16 farklı kimyasal bileşenin 2022 yılına kadar yasaklanmasına karar verdi.

Avrupa Birliği’nin (AB) tarımsal üretimde pestisitlerin ağırlığının azaltılmasını hedefleyen stratejisini açıkladığı şu günlerde zirai ilaçlara dair bir karar da Türkiye’den geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak nitelendirdiği 16 etken maddenin tarımda kullanımının aşamalı olarak kaldırılacağını duyurdu.

Yasaklı maddeler listesi büyüyor

AB son 10 yıl içinde insan ve çevre sağlığı için tehlikeli olduğu ortaya konulan çok sayıda bitki koruma maddesinin kullanımını yasakladı. Glifosat başta olmak üzere hastalık ve zararlı mücadelesinde yaygın olarak başvurulan pek çok diğer madde üzerine ise tartışmalar halen sürüyor. Bu süreçte Türkiye de AB ülkelerine paralel olarak 185 aktif maddenin kullanımına son verdi.

Ziraat mühendisleri değerlendirdi

Geçtiğimiz yıl başlatılan imza kampanyalarının da etkisiyle geçtiğimiz Ocak ayında ise yeni bir hamle geldi. Halen kullanımda olan 41 aktif maddenin bulunduğu liste Bakanlık tarafından ziraat fakültelerine gönderilerek uzmanların görüşlerine başvuruldu. Görüşlerin değerlendirilmesinin ardından listede bulunan 16 kimyasal maddenin yasaklanması kararı verildi.

tarimda-kullanilan-16-etken-maddeye-yasak1.jpg

Hangi ürünler ne zaman yasak hale gelecek?

Söz konusu kimyasalların kullanımının sonlandırılması 3 kademeden oluşacak. Buna göre difenacoum, amintriazole, orthosulfamuron ve fenpropimorph bu yıl sonu itibariyle; fenamidone, maneb, triadimenol, molinate, bifenthrin, fenbutatin oksit, cyfluthrin ve mathomyl içeren ürünler ise Ekim 2021 tarihinde yasaklı hale gelecek. Pymetrozine, methiocarb ve chlorothalonil maddeleri ise 2021 sonuna kadar kullanılmaya devam edecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.