Samsun’un Atakum ilçesinde kurulan Karadeniz’in ilk tohum bankası olan AtaTohum, bölgeye özgü 232 bitki çeşidine ait tohum örneğiyle yola çıktı.
Ulusal düzeyde iki büyük tohum gen bankası bulunan Türkiye’de farklı bölgelerde bitki örneklerini toplayarak geleceğe aktarmayı hedefleyen tohum merkezlerinin sayısı da günden güne artıyor. Bunların en yenisi örneği ise Samsun’un Atakum ilçesinde kurulan ve Karadeniz bölgesindeki ilk tohum bankası olma unvanını elde eden AtaTohum oldu.
Türkiye’nin zengin biyoçeşitliğinin önemli parçalarından birini Karadeniz bölgesi oluşturuyor. AtaTohum’un da öncelikli amacı pek çok yerel bitki türüne ev sahipliği yapan bölgenin yerel tohumlarını bünyesinde toplayarak hem onları koruma altına almak hem de gelecekte gıda güvenliğini sağlayacak bir yatırım yapabilmek.
Tohum bağışçılarının ismi ölümsüzleşecek
Atakum Belediyesi tarafından bin metrekarelik bir alanda hayata geçirilen AtaTohum’un tohum envanterinde şimdilik 232 çeşit bulunuyor. Ülkenin her yerinden yöresel tohum bağışlarına kapısını açan merkeze gelecek her yeni tohum örneği, bağışçısının isminin de yazılı olacağı özel saklama haznelerinde muhafaza edilerek kayıt altına alınacak.
Korunan bitkiler üretime de katılacak
Tohum bankası ve laboratuarın bulunduğu merkezde yer alan yetiştirme parsellerinde ise toplanan tohumlar üretim yoluyla çoğaltılarak üreticilere dağıtılacak ve böylece tarımsal üretime katılacak. Araziye ekilen biber, domates, kavun, karpuz ve mısırın yanı sıra lavanta, adaçayı, defne, biberiye ve zeytin çalısı gibi tıbbi ve aromatik bitkilerle bunun ilk örnekleri başlatıldı.
Bölge üreticisi için kazançlı alternatifler
Bu bitkilerin üretimi yapmak isteyen üretici ve üretici adaylarına Belediye bünyesindeki ziraat mühendisleri tarafından eğitim de verilecek. Böylece bölgede düşük yatırım gideriyle yüksek kazanç elde edilebilecek tarımsal faaliyetler özendirilecek. Merkezdeki tohum örneklerinin artmasıyla bu alternatifleri çoğaltacaklarını söyleyen Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, “Tarlasında, bahçesinde bizde bulunmayan değişik tohum türleri olanlar varsa bize ulaştırmalarını istiyoruz” diye konuşuyor.