tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.7.2020

Karadeniz’in tarımsal mirası burada toplanacak

Karadeniz’in tarımsal mirası burada toplanacak

Samsun’un Atakum ilçesinde kurulan Karadeniz’in ilk tohum bankası olan AtaTohum, bölgeye özgü 232 bitki çeşidine ait tohum örneğiyle yola çıktı.

Ulusal düzeyde iki büyük tohum gen bankası bulunan Türkiye’de farklı bölgelerde bitki örneklerini toplayarak geleceğe aktarmayı hedefleyen tohum merkezlerinin sayısı da günden güne artıyor. Bunların en yenisi örneği ise Samsun’un Atakum ilçesinde kurulan ve Karadeniz bölgesindeki ilk tohum bankası olma unvanını elde eden AtaTohum oldu.

Türkiye’nin zengin biyoçeşitliğinin önemli parçalarından birini Karadeniz bölgesi oluşturuyor. AtaTohum’un da öncelikli amacı pek çok yerel bitki türüne ev sahipliği yapan bölgenin yerel tohumlarını bünyesinde toplayarak hem onları koruma altına almak hem de gelecekte gıda güvenliğini sağlayacak bir yatırım yapabilmek.

Tohum bağışçılarının ismi ölümsüzleşecek

Atakum Belediyesi tarafından bin metrekarelik bir alanda hayata geçirilen AtaTohum’un tohum envanterinde şimdilik 232 çeşit bulunuyor. Ülkenin her yerinden yöresel tohum bağışlarına kapısını açan merkeze gelecek her yeni tohum örneği, bağışçısının isminin de yazılı olacağı özel saklama haznelerinde muhafaza edilerek kayıt altına alınacak.

Korunan bitkiler üretime de katılacak

Tohum bankası ve laboratuarın bulunduğu merkezde yer alan yetiştirme parsellerinde ise toplanan tohumlar üretim yoluyla çoğaltılarak üreticilere dağıtılacak ve böylece tarımsal üretime katılacak. Araziye ekilen biber, domates, kavun, karpuz ve mısırın yanı sıra lavanta, adaçayı, defne, biberiye ve zeytin çalısı gibi tıbbi ve aromatik bitkilerle bunun ilk örnekleri başlatıldı.

Bölge üreticisi için kazançlı alternatifler

Bu bitkilerin üretimi yapmak isteyen üretici ve üretici adaylarına Belediye bünyesindeki ziraat mühendisleri tarafından eğitim de verilecek. Böylece bölgede düşük yatırım gideriyle yüksek kazanç elde edilebilecek tarımsal faaliyetler özendirilecek. Merkezdeki tohum örneklerinin artmasıyla bu alternatifleri çoğaltacaklarını söyleyen Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, “Tarlasında, bahçesinde bizde bulunmayan değişik tohum türleri olanlar varsa bize ulaştırmalarını istiyoruz” diye konuşuyor.

 

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.