tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.6.2020

Eğitim evde, tarım okulda sürdü

egitim-evde-tarim-okulda-surdu1.jpg

Konya’nın Beyşehir ilçesindeki Tarım Okulu projesi kapsamında bir ortaokulun bahçesine kurulan serada öğretmenler ve öğrenciler ortak emekleriyle tarımsal üretime katkı sunuyor.

Türkiye’de her ne kadar genç kuşaklar yıllar içinde giderek uzaklaşsa da, gençlerin hatta çocukların tarımla temas etmesini sağlayan projelerin sayısı da bir o kadar artıyor. Bunun en yeni örneklerinden biri olan Konya-Beyşehir’deki “Tarım Okulu” projesi, öğretmen ve öğrencilere hem tarımsal üretimin incelikleri hem de dayanışmayı öğrenme fırsatı sunuyor.

Bu ilham verici proje Beyşehir’in Esence mahallesinde bulunan Aşağıesence Ortaokulu’nda hayat buluyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün girişimiyle okulun 11 dönüm genişliğindeki bahçesine geçtiğimiz yıl kurulan serada başlayan üretim, Mart ayından beri Covid-19 nedeniyle eğitimde yaşanan kesintilere karşın hız kesmeden sürüyor.

Damla sulama ve solucan gübresi kullanılıyor

İlk sezonda 15 ton salatalık ve 7,5 ton domates hasat edilen serada ayrıca patlıcan, yeşil biber ve çilek de yetiştiriliyor. Toplam 517 metrekarelik bu seranın profesyonel seralardan geri kalır hiçbir yanı yok! Damla sulama sayesinde su tasarrufu yapılan alanda bitki besleme için ise solucan gübresi kullanılırken zirai ilaç uygulamasından ise kaçınılıyor.

egitim-evde-tarim-okulda-surdu2.jpg

Teori ile pratik bir arada yürüyor

Tarım Okulu’nu öğretmenlerin yol göstericiliğinde yapılan üretimle öğrenciler yalnızca bitkisel üretimin pratiğini öğrenmekle kalmıyor. Bir yandan sebze ve meyvelerin tohum, fide ve fidandan nasıl geliştiğine dair eğitimler veriliyor. Serada asılı bulunan bilgilendirme tabelaları da uygulama esnasında tüm bu bilgileri canlı tutuyor.

Velilere ve bölgedeki üreticilere de örnek oldu

bu proje ile birlikte hem öğrenciler hem de velileri için örnek bir bahçe oluşturmayı amaçladıklarını söyleyen Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk, “Burada yetiştirilen ürünler ve verilen eğitimler kısa sürede ilgi odağı haline geldi. Ayrıca bölge üreticisi için de iyi bir örnek oldu. Bu sayede tarımla uğraşılan mahallelerde gelecekte iyi bir gelir imkanı olarak seracılık yaygınlaşabilir” diye konuşuyor.      


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.