tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.6.2020

Sahte pestisite karşı gümüş balta!

sahte-pestisite-karsi-gumus-balta3.jpg

Avrupa Polis Teşkilatı tarafından yürütülen “Gümüş Balta” operasyonunda 32 ülkede toplam bin 346 ton sahte bitki koruma ürünü tespit edildi.

Avrupa Birliği’nde (AB) üye ülkeler arasında uzunca bir süredir tartışma konusu olan bitki koruma ürünleri, ya da nam-ı diğer tarım ilaçlarına dair hareketli günler yaşanıyor. Avrupa Komisyonu’nun geçtiğimiz günlerde yayımladığı Çiftlikten Çatala (F2F) ve Biyoçeşitlilik (BDS) stratejileri bunun ilk adımı olarak birliğin tarımsal tarihinde bir dönüm noktasını işaret ediyor.

AB içinde 2030 yılına kadar pestisitlerin genel kullanımının ve yüksek dereceli pestisitlerin kullanımının yüzde 50 azaltılmasını hedefleyen bu yeni strateji, aynı şekilde zirai ilaçların farklı tarımsal alanlarda kullanımına aşamalı olarak kısıtlanmasını öngörüyor. AB’deki bu yeni yönelimin tarımsal üretime olası etkileri tarlasera başyazarı Prof. Dr. Selim Çetiner tarafından tarlasera Haziran sayısında kapsamlı bir şekilde tartışmaya açıldı.

Bitki korumada sahtecilik yaygınlaşıyor

Öte yandan, son yıllarda bitki koruma ürünlerinde kullanılan kimi kimyasalların yasaklanması yönünde üst üste alınan kararlar AB genelinde pestisit konusunda kaotik bir ortam yaratıyor. Gittikçe daha sık karşılaşılan sahte pestisit üretimi de bu karışıklığın bir parçası. 2012 yılından beri bu sahtecilik vakalarına karşı yürütülen Gümüş Balta Operasyonu’nda bu yıl rekor düzeyde sahte zirai ilaç ele geçirildi.

sahte-pestisite-karsi-gumus-balta1.jpg

Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) tarafından 32 ülkede gerçekleştirilen operasyon sonucunda toplam bin 346 ton sahte, yasaklı ya da kaçak bitki koruma ürünü yakalandı. Birleşik Krallık, İsviçre, Ukrayna, Kolombiya gibi AB üyesi olmayan ülkeleri de kapsayan operasyonun boyutu sorunun büyüklüğüne işaret ediyor.

Doğanın ve insanın geleceği için

Ulaşılan bu rekor seviyesinin tarımsal ürünlerde sahteciliğe karşı uluslararası işbirliğinin önemini gösterdiğini söyleyen Europol yöneticisi Catherine De Bolle, “Sahte pestisitlerin dolaşımı ve kullanımına dair giderek daha çok ülkenin katılımıyla gerçekleşen bu işbirliği insan sağlığı, doğal yaşam ve gelecek nesillerin refahı için kritik önem taşıyor” diyor.

Piyasayı en az yüzde 10 etkiliyor

AB Fikri Mülkiyet Ofisi’nin yaptığı bir araştırmaya göre pestisit pazarında yaşanan bu yasadışı ticaret AB’nin bitki koruma piyasasını yüzde 10-14 arasında etkiliyor. Tarım arazilerinin ve burada yetişen ürünlerin de gelişimini, verimliliğini ve kalitesine olumsuz etkileri olan sahte zirai ilaçların kaynağı olan pek çok grubun aynı zamanda sahte beşeri ilaç ve sigara üretimi ve dağıtımı da yaptığı belirtiliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.