Geçtiğimiz yıl kiraz ihracatıyla giriş yapılan Uzak Doğu pazarı bu kez Tayland’a yapılacak elma ihracatıyla fethedilmeye hazırlanıyor.
Kısa bir sürede küresel bir salgına dönüşen yeni tip koronavirüs (Covid-19) insanlığı ilgilendiren pek çok konuya yeni bakış açıları getirmeye başladı. Yaşanan kriz, yalnızca sağlık sistemlerinin ya da sosyal yönetimlerin değil, bir bütün olarak küreselleşmenin dahi ciddi boyutta sorgulanmasını getireceğe benziyor.
Ancak tıpkı bilginin dolaşımında olduğu gibi, küreselleşmenin getirdiği olanakların önemli bir kısmından geri dönüş hiç de kolay değil. Bu tarımda da böyle! Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülke kimi ürünlerde öz kaynaklarını korumaya alacak önlemler almış olsa da, uzun vadede tarımsal ihracat ve ithalatın olmadığı bir dünyayı hayal etmek mümkün değil.
Kirazın yolunu elma takip edecek
Söz konusu tarımsal ticaret olduğunda tabloda artık yalnızca birbirine coğrafi olarak yakın ülkeler eşleşmiyor. Yeterli ve kaliteli ürünlere ulaşmak ya da onları ulaştırmak için dünyanın bir diğer ucuna uzanmak mümkün. Türkiye’nin meyve pazarında yaşanan son gelişmeler de bunun bir örneği.
İlk olarak 2017 yılında kiraz üreticilerinin Çin pazarıyla kurmaya başladığı bağlantılar bir sonraki yıl sonuç vermiş ve Türkiye’den Uzak Doğu’ya ihracat başlamıştı. Yakın zamanda Tayvan ve Güney Kore’ye de ulaşan yerli kirazların ardından sırada hem iç pazar hem de ihracatın vazgeçilmezlerinden elma var.
İhracatın ilk aşamaları tanımlandı
Türk elmasının yeni adresi ise Tayland olacağa benziyor. Tayland Tarım ve Kooperatifler Bakanlığı bitki karantina yetkililerinin Türkiye’deki elma üretimi, ihracatı ve depolanması üzerine yaptığı incelemenin ardından ihracatın başlamasına dair bildirim Tayland resmi gazetesinde yayımlandı. İhracatın nakliye, kontrol ve paketleme süreçleri ise önümüzdeki günlerde netleşecek.
250 bin tona ne kadar eklenecek?
Elma halihazırda meyvedeki güçlü ihracat kalemlerinden biri. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den dış pazara gönderilen 256 bin ton elmadan toplam 90 milyon dolarlık gelir elde edildi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayretin Uçak, yıllık 150 bin ton elma ithal eden Tayland’ın elma birim fiyatı yüksek olduğu için tercih edilebilir bir pazar olduğunu söylüyor.
Avrupa’daki belirsizlik gözleri Asya’ya çevirdi
Koronavirüs salgınından ağır şekilde etkilenen Avrupa’da ticari süreçlerin düştüğü belirsizlik Uzak Doğu pazarını önemli kılan bir diğer faktör. “Avrupa toplanana kadar Asya ülkelerine odaklanarak ihracatımızı nasıl arttırabilir diye çalışıyoruz” diyen Uçak, sıradaki hedeflerin ise Çin, Güney Kore, Malezya ve Singapur olduğunu belirtiyor.