tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.5.2020

Tarımda normalleşme nasıl olacak?

Tarımda normalleşme nasıl olacak?

Bugün yayımlanan Normalleşme Planı’na göre küçük üreticiler için ilave destek öngörülüyor. Tarımda seyahat kısıtlamalarının kalkması için ise henüz erken.

Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de olağanüstü koşullara geçileli tam 2 ay oldu. Güncel veriler iyiye doğru gidişi işaret etse de, bu salgının geçtiği anlamına gelmiyor. Normalleşme sürecinin uzun bir zamana yayılacağını söyleyen uzmanlar, başta sosyal mesafe ve hijyen olmak üzere kurallara bağlılığın devam etmesi gerektiği uyarısını yapıyor.

Ekonomiden sosyal yaşama kadar pek çok alandaki kısıtlamaların adım adım kaldırılması gerekli. Peki bu süreç nasıl işleyecek? Bugün Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan Covid-19 Normalleşme Planı, bu yılın sonuna kadar uzanan bir takvim öngörüyor. Planda tarım sektörünün de salgın sürecinden çıkışına dair önemli ayrıntılar içeriyor.

tarimda-normallesme-nasil-olacak1.jpg

26 Mayıs’ta destek paketi mi geliyor?

Planda yer alan “Gıda, Tarım ve Orman” başlığına göre tarımda “normalleşme”nin Eylül ayına kadar sağlanması hedefleniyor. Listedeki en dikkat çekici tarih ise 26 Mayıs. “Özellikle Küçük ve Orta Büyüklükteki çiftçilerimize salgın sonrasına kadar faaliyetlerini sürdürmesini sağlayıcı ilave acil destek paketi oluşturulması” ibaresi geçen rapora göre bu tarihte üreticilere yönelik bir destek paketi açıklaması gelebilir.

Takvimin ilk sırasında ise 15 Mayıs var. Bu tarihte, üretimde kullanılan girdilerin yerli kaynaklardan temini için gerekli teşvik ve düzenlemeler yapılacak. Buna paralel olarak, salgın sonrası üretim planlarının ve projeksiyonlarda da revizyona gidilecek.

Tarım işçilerinin ulaşımı Haziran’da normalleşecek

Üüretimin sürekliliğini sağlamak adına salgın koşullarında hız kesmeden yoluna devam eden az sayıda sektörden biri olan tarımda, koronavirüsün en gözle görülür etkisi ise mevsimlik işçiler konusunda yaşandı. Bu konuda normale dönüş için ise en erken Haziran ayını beklemek gerekiyor.

tarimda-normallesme-nasil-olacak2.jpg

Buna göre mevsimlik tarım işçilerinin iller arasındaki seyahatine getirilen “izin” zorunluluğunun 1 Haziran 2020 itibariyle kaldırılması planlanıyor. Gıda işyerlerinde 2 aydır üst düzeye çıkarılmış olan denetimler ise 1 Eylül tarihinden itibaren “risk esaslı” olarak yapılmaya başlayacak.

Biyoyakıt zorunluluğu Eylül’de geri dönüyor

Salgın süreciyle birlikte hızla artan kolonya gibi alkol bazlı temizlik ürünlerine olan talep hızla artmıştı. Etanol bazlı bu ürünlerde arz sorunu yaşanmaması için etanolün belli oranda benzin türleriyle karıştırılması zorunluluğu geçici olarak kaldırılmıştı. Biyoyakıt harmanlama yükümlüğünün yeniden başlayacağı tarih ise 1 Eylül olarak belirlendi.

Yerli üreticiler için yeni fırsatlar aranıyor

İhracat süreçlerinde yaşanan aksamalar ve bu karşılık oluşabilecek yeni fırsatlar Covid-19’un tarıma etkileri arasında belki de en çok göz ardı edilen konulardan biri. Küresel değer zincirlerinde oluşan değişimlerin değerlendirilmesine 1 Mayıs’ta başlandığı belirtilen raporda, ticari süreçlerde oluşan boşlukların Türk üreticilerce doldurulmasına yönelik çalışmalar yapıldığı belirtiliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.