Tarım ve Orman Bakanlığı, üretici ve alıcıları çevrimiçi ortamda bir araya getirmeyi amaçlayan Dijital Tarım Pazarı’nı devreye aldı.
Kentleşme süreci şehir ile kırsal yaşam arasındaki ayrımı genişlettikçe tarım alanlarıyla market rafları arasındaki uçurum da yıllar içinde büyüdü. Bu yalnızca fiziksel bir uzaklığı ifade etmiyor. Oluşan fiyat farkları ya da ürün güvenirliği gibi pek çok hem üretici hem de tüketiciyi kaygılandıran pek çok sorun da bu sahnenin bir parçası.
Tarım alanları ya da toptancıları tüketiciyle birbirine yeniden yakınlaştırmayı hedefleyen uygulamalar büyük bir çeşitlilik içinde farklı ülkelerde devreye girmeye başladı. Türkiye de benzeri sistemler henüz sınırlı bir kitleye ulaşır düzeyde. Bu konuda resmi düzeydeki en büyük proje ise, “online” alışverişin büyük bir hızla arttığı Covid-19 salgını sürecinde geldi.
Üretimin yüzde 10’unu içermeyi hedefliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal ürünlerde alıcı ve satıcıyı çevrimiçi ortamda bir araya getirmeyi amaçladığı belirtilen Dijital Tarım Pazarı’nın (DİTAP) tanıtımını yaptı. ditap.gov.tr adresinde başlatılan uygulama, dijital bir “pazar yeri” olarak işleyerek üretim zincirinin her iki ucunu birbirine yakınlaştırmayı amaçlıyor.
İlk etapta Türkiye’deki sebze-meyve üretiminin yüzde 10’unun DİTAP üzerinden alıcıya ulaşmasını hedeflediklerini söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bu platform üreticinin daha fazla gelir elde etmesini, tarım endüstrisinin istediği nitelikte ürün bulmasını ve tüketicinin de ürünlere daha ucuza ulaşmasını sağlayacak” diyor.
Küçük üretici fiyat eşitliği
Dijital sistemin gelişmesiyle birlikte tüm tarımsal zincirin takip edilebileceğini söyleyen Pakdemirli’ye göre böylece küçük üreticilerin büyük üreticilerle aynı fiyat ve rekabet koşullarına ulaşması da mümkün olacak. DİTAP’ın ürün zayiatını da ortadan kaldıracağını belirten Pakdemirli, “Bu sistem sayesinde tarımsal üretim zincirinde ‘sıfır atık’ da mümkün hale gelecek” diye konuşuyor.
Sistem nasıl işleyecek?
Peki dijital platform üzerinden ürün satışı ve alışı nasıl olacak? Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, portala kayıt olmak isteyen kişilerin ticari bilgilerinin Ticaret Bakanlığı tarafından Orman ve Tarım Bakanlığı’yla paylaşılacağını söylüyor. Bunlar, söz konusu kişilerin Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olup olmaması, ticari unvanı, ürünlerin Hal Kayıt Sistemi’nde oluşan günlük fiyatları gibi verileri içeriyor.