tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.4.2020

20 bin ziraat öğrencisi evden çalışıyor

20 bin ziraat öğrencisi evden çalışıyor

Çoğu üniversite programlarında olduğu gibi ziraat fakülteleri de zorunlu olarak uzaktan eğitime geçti. Saha ve laboratuar çalışmalarından uzak kalan öğrenciler ve akademisyenler ise adaptasyon sürecinde.

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Türkiye’de ilk olarak tespit edilmesinin ardından geçici olarak kapatılan üniversitelerin çoğunda uzaktan eğitim başladı. Hem pek çok akademisyen hem de öğrenciler bugünlerde kendileri için yeni bir deneyim olan internet üzerinden eğitim koşullarına adapte olmaya çalışıyor.

Ziraat eğitimi ise bu adaptasyonun en zorlu olduğu alanlar arasında. Uygulamalı eğitimin büyük rol oynadığı ziraat fakültelerinde araziye ya da laboratuara ulaşma şansının ortadan kalktığı bu sürecin örgün eğitimin yerini tutması zor. Yaz dönemi yapılacak ek eğitime dair ayrıntılar ise tıpkı salgınının izleyeceği süreç gibi henüz belirsiz.

Bin 500 akademisyen, 20 bine yakın öğrenci

Türkiye genelinde tarım alanında 165 farklı yükseköğretim programı bulunuyor. 36 farklı üniversitenin bünyesinde yer alan bu bölümlerde toplam 1526 öğretim elemanı görev yapıyor. Bu yıl 4 bin 600 öğrencinin lisans programlarına yerleştiği ziraat fakültelerinde yaklaşık 18 bin ziraat mühendisi ve tarım uzmanı adayı eğitim görüyor.

20-bin-ziraat-ogrencisi-evden-calisiyor1.jpg

Ziraat fakültelerinde “evden” ders başı

Ülke genelinde ziraat fakültesi öğrencilerinin yaklaşık üçte biri 4 büyük üniversitede okuyor: Ankara, Ege, Çukurova ve Akdeniz Üniversitesi. Ankara, Ege ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültelerinde 23 Mart’ta başlayan uzaktan eğitim süreci dördüncü haftaya girdi. Binin üzerinde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ise 30 Mart itibariyle “evden” ders başı yaptı.

Okula kesin dönüş ne zaman?

Dersler dijital eğitim platformları üzerinden yürütülse de, uygulama ağırlıklı müfredatta kaçınılmaz olarak değişiklikler yaşandı. Ertelenen derslerin ya da yapılamayan uygulama pratiklerinin telafisi için ise “okula kesin dönüş” tarihinin netleşmesini beklemekten başka bir seçenek yok gibi görünüyor.

Yaz aylarında telafi edilecek

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 1 Nisan’da yaptığı “Bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacak” açıklamasıyla okula dönüşün bu yarıyıl içinde olmayacağı kesinleşmişti. YÖK Başkanı Yekta Saraç 9 Nisan’da ise, uzaktan eğitim imkanlarıyla sunulamayan programların ve uygulamalı derslerin yaz aylarında belirlenen takvimler içinde tamamlanacağını duyurdu.

20-bin-ziraat-ogrencisi-evden-calisiyor2.jpg

Yasal düzenleme Meclisten geçti

Üniversite ve bölümlere göre değişmekle birlikte yaz döneminde yapılacak telafi programları için yasal düzenleme de TBMM’den geçti. Meclis’te kabul edilen “Yükseköğretim Kurulu Kanun Teklifi”ne göre “hızlandırılmış telafi” süreci olarak tanımlanan bu programlar nedeniyle öğretim görevlileri ve öğrencilerin yaz tatilleri bir aydan az olmamak kaydıyla kısaltılabilecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.