tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.4.2020

Artık tarlalar da LED ile aydınlanıyor

Artık tarlalar da LED ile aydınlanıyor

Tarım makinelerinde giderek yaygınlaşan LED ışığı kullanımı hem enerji tasarrufu hem de dayanıklılığıyla üreticilere avantaj sağlıyor.

Akıllı seralarda güneş ışıklarının yerine geçen LED ışıkları, bitkilerin gelişiminde üstlendiği rolle sürdürülebilir tarımın önemli aktörlerinden biri haline geldi. Ancak artık geniş arazilerde çalışan tarım makinelerine de konuk olan LED ışıkları enerji tasarrufuna da katkıda bulunuyor.

Son dönemde pek çok makine üreticisi traktör, biçerdöver ve tarımın makine parkındaki diğer önemli araçlarını LED ışıklarıyla donatmaya başladı. Kimi ürünlerde standart, kimilerinde ise isteğe bağlı LED’ler, geleneksel ışıklandırma sistemlerine göre daha az volt ile çalışarak yakıt tasarrufuna artı puan sağlıyor.

Halojene göre daha uzun ömürlü

LED ışıkları halojen ışıklardan farklı olarak filaman (lamba teli) içermedikleri için sarsıntıya da daha dayanıklı. Bu da özellikle engebeli arazilerde çalışan tarım makineleri için onları avantajlı kılıyor. Bir halojen lamba ünitesinin ortalama ömrü 2,5-3 bin saatken, aynı süre bir LED ışık ünitesi için ise 55 bin saate kadar uzayabiliyor.

artik-tarlalar-da-led-ile-aydinlaniyor1.jpg

Eski traktörlere modern ışıklandırma

Bu avantajı değerlendirmek istese de kullandığı tarım makinesinden vazgeçmek istemeyen üreticiler ise mevcut araçlarını satın aldıkları “dönüştürme kiti” ile modifiye etmeyi tercih ediyor. Bu dönüşümü maliyeti makinenin türü ya da yaşına göre değişiyor. Ancak 1970’lerde üretilen ve hala kullanılan popüler traktör modeller için dahi “tak ve kullan” tarzı üretilmiş eklentilere ulaşmak mümkün.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.